DESET KORISNIH SAVETA: Kako ojačati slabe i osetljive nokte?

Od predloga za manikir, do promene ishrane - ovi saveti stručnjaka ojačaće vaše slabe i osetljive nokte.

Ma koliko bili u iskušenju da ispucale, tanke i izlistane nokte sakrijemo iza trajnog gel-laka, postoji mnogo prirodnijih (i zdravijih!) načina da ojačamo nokte i da onda konačno imamo manikir kakav god želimo.

Zašto nokti pucaju?

Nokti su sastavljeni od keratina, proteina koji se nalazi i u koži i u kosi. Kako starimo, telo proizvodi sve manje keratina, što dovodi do istanjivanja i isušivanja noktiju. Pored faktora starenja, na nokte utiče i nezdrava ishrana, izlaganje ekstremnoj hladnoći ili štetnim hemikalijama, često pranje ruku, manjak vitamina i minerala u organizmu…

Srećom, postoje načini da ojačamo nokte. Otkrivamo kako do jačih noktiju prema savetima stručnjaka!

Kako do jačih noktiju?

1. Redovno negujte ruke i nokte

Redovnom hidratacijom ruku i noktiju sprečavamo dalja oštećenja. Krhki nokti su najčešće i suvi, pa ih stoga češće mažite. Možete koristiti hranljive kreme i losione, ali i obično maslinovo ulje, koje se pokazalo efikasnim u jačanju noktiju i sprečavanju pojave zanoktica.

2. Skraćujte ih

Dok vam ne ojačaju i ne prestanu da se listaju, redovno ih skraćujte. Kratki nokti nisu toliko podložni lomljenju i listanju. Isto tako, oblikujte ih ovalno, kako ne biste imali oštre ivice koje potencijalno mogu da se slome ili izlistaju.

3. Zaboravite na aceton

Koristite uljane skidače laka za nokte, bez acetona, jer on deluje previše agresivno na nokte i može dodatno da ih isuši.

4. Ne preterujte s higijenom ruku

Iako je pandemija koronavirusa u punom jeku, nemojte preterivati s pranjem i dezinfekcijom ruku. Takođe, izaberite što nežnije preparate za dezinfekciju koji vam neće isušiti kožu ruku i nokte.

5. Promena ishrane

U dnevni meni uvedite namirnice koje su bogate biotinom - vitaminom koji jača nokte. Konzumirajte više mahunarki, orašastih plodova, jaja, pečuraka i banana.

6. Ne zaboravite da pijete vodu

Voda je neophodna za zdravlje celog organizma, pa tako i za nokte. Pijte dve litre vode dnevno.

7. Pažljivo sa kvašenjem

Prilikom pranja sudova, koristite rukavice i blaže deterdžente. Isto tako, izbegavajte dugo kupanje u kadi, jer nokat, kada je mokar, postaje savitljiviji i podložniji pucanju.

8. Prirodno jačanje noktiju

Postoji mnogo prirodnih sredstava koja jačaju nokte. Pred spavanje, istrljajte noktnu ploču jodom i ostavite da deluje celu noć. Ujutro operite ruke, a budući da će nokti od joda ostati žuti, sunđerom ih nežno istrljajte blagim sapunom (ili pastom za zube). Isto tako, nokte možete potopiti u kupku od toplog mleka i držati 10 minuta. Zahvaljujući kalcijumu iz mleka, nokti će ojačati.

9. Izbegavajte lakove za nokte

"Odmorite" nokte od lakiranja, a naročito od gela. Kada nosite lak ili gel na noktima, oni ne mogu da dišu, te se suše i dolazi do pucanja. Ukoliko već ne možete bez laka za nokte, koristite netoksične brendove. Obratite pažnju na bočicu. Ukoliko na njoj piše "3-free", "5- free" odnosno "7- free" - ti lakovi su bezbedni za upotrebu.

10. Čuvajte nokte

Prestanite da koristite nokte kao pomagala prilikom otvaranja ambalaže, uklanjanja nalepnica i slično. Čuvajte ih i ne upotrebljavajte ih kao oruđe.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još