NA OSNOVU BROJNIH KRITERIJUMA: Kanada je najbolja zemlja za život na svetu u 2021. godini

Kako navodi američka medijska kompanija "U.S. News end World Report", u nedavno objavljenoj listi najboljih zemalja na svetu za život za 2021. godinu, izabrana je Kanada.

Zemlje se kategorišu i biraju prema stepenu agilnosti, moći, društveno odgovornom poslovanju, položaju žena, rasnoj jednakosti.

Na rang listi "Najboljih zemalja za 2021." anketirano je ukupno 17.326 pojedinaca iz 36 zemalja u četiri regije - Amerike, Azije, Evrope i Bliskog istoka i Afrike - koji su anketirani tako da je 78 zemalja rangirano na svetskoj sceni.

Kanada je takođe zauzela prvo mesto po kvalitetu života i društvenoj svrsi. Ima dobro tržište rada, brine o ljudskim pravima i posvećena je socijalnoj pravdi, smatra se da nije korumpirana i poštuje imovinska prava.

Najviše priznanja Kanada je dobila u oblastima obrazovanja, kvalitetnog penzionisanja, ekološkog i zdravog života.

Zauzela je prvo mesto i kada je društveno odgovorno poslovanje u pitanju, drugo mesto za rasnu jednakost i šesto mesto za preduzetništvo.

Izveštaj se prati i objavljuje svake godine, a za 2020. godinu izabrana je bila Švajcarska. Prema objavljenoj listi za ovu godinu to su, pored Kanade, Japan, Nemačka, Švajcarska, Australija, SAD, Novi Zeland, Velika Britanija, Švedska, Holandija.

Zanimljive činjenice o Kanadi

Tri kanadska ostrva nalaze se na listi 10 najvećih ostrva na planeti Zemlji, a to su: Bufin ostrva, ostrvo Viktorija i ostrvo Elesmer. Kanada ima više od tri miliona jezera, od kojih su dva, Grejt Ber i Grejt Slejv najveća.

Toronto je najveći grad u Kanadi, ima oko šest miliona ljudi. Zatim, Montreal, sa četiri miliona stanovnika i drugi najveći grad na svetu sa francuskim govornim područjem.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još