DAR PROLEĆA: Krastavac hidrira organizam i jača imunitet

Krastavci spadaju u jednu od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje jer su bogati antioksidansima i mineralima. Puni su vitamina, minerala, hidriraju telo i jačaju imunitet.

Krastavci su veoma hranljivi: sadrže vitamine C i K, B1, B5 i B7, kalijum, magnezijum, mangan i bakar, a ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa.

Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100 g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma.

Evo kako ovo povrće deluje na organizam:

1. Pogoduje zdravlju mozga

Sadrži antioksidans fisetin koji ima ključnu ulogu za bolji rad mozga. Osim toga, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u telu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Stoga, konzumiranje krastavca može da pomogne kod koncentracije i pamćenja.

2. Skida kilograme

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

3. Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da reši probavne probleme.

4. Bolja hidratacija i mekša i sjajnija koža

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

5. Jača kosu

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju prevremeni gubitak kose i pojavu sedih.

6. Može da poboljša kardiovaskularni sistem i smanji holesterol

Obiluje i kalijumom, magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je sa porastom krvnog pritiska. Osim toga, ako ga redovno jedete možete smanjiti nivo holesterola.

7. Može da reguliše nivo šećera u krvi

Krastavci sadrže ceo niz fenolnih jedinjenja koji mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi.

8. Uklanja toksine

Veruje se da krastavci imaju detoksifikacijska svojstva pa redovnim konzumiranjem izbacujete toksine iz jetre i creva.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još