VIŠESTRUKA KORIST: Kvalitetan i redovan seksualni život ublažava pet zdravstvenih tegoba

Seks ne pruža samo dobar osećaj, on štiti zdravlje i budi sreću. Evo šta kvalitetan seksualni život može da učini za vas!

1. Štiti imuni sistem

Seksualno aktivni ljudi retko uzimaju bolovanje, jer seks štiti imunološki sistem, koji vas čuva od napada virusa i ostalih nepoželjnih gostiju koji uzrokuju razne bolesti.

2. Jača libido

Želite aktivniji seksualni život? Odlična vest je da ćete seksom doći do toga. Jednostavno se radi o tome da redovan i kvalitetan seks dovodi do jače i češće želje za još seksa. Isprobajte!

3. Snižava krvni pritisak

Istraživači procenjuju da postoji veza između seksa i snižavanja pritiska. Seks jednom nedeljno podstiče otpuštanje dovoljne doze antistresnog hormona oksitocina koji snižava visok pritisak u stresnim situacijama.

4. Troši kalorije poput vežbanja

Seks je oblik vežbe za koji ćemo se složiti da omiljen svima. Seksom gubite otprilike 5 kalorija u minutu, što je mnogo više od sedenja ispred TV-a. Ubacite ga u dnevni raspored i zapamtite da za seks važi isto što i za vežbanje, budite istrajni kako biste uživali u više dobrobiti.

5. Smanjuje rizik od srčanog udara

Kvalitetan seksualni život je dobar za zdravlje srca. Osim što je odličan način za ubrzavanje otkucaja srca, on održava nivo hormona estrogena i testosterona u ravnoteži. Tokom jedne studije naučnici su došli do zaključka da muškarci koji imaju odnose dva puta nedeljno imaju dvostruko manje šanse da će umreti od bolesti srca od muškaraca koji stupaju u odnose ređe.

Sami dodiri i zagrljaj pomažu otpuštanju hemikalija koje utiču na osećaj zadovoljstva i sreće.

Izvor: Prva.rs/Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još