OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME: Kada je vreme da prestanete da jedete hleb?

Hleb je važan deo obroka za većinu ljudi i u pojedinim slučajevima može da bude zdrav deo ishrane, dok u nekim drugim može da ima negativan uticaj na organizam.

Određene vrste hleba od celih žitarica i vrste bogate proteinima mogu da pomognu u naporima da izgubite kilograme i smanjiti krvni pritisak, pokazale su studije.

Međutim, postoje neki ozbiljni pokazatelji da hleb nije toliko dobar za vaše zdravlje, i postoji nekoliko znakova koji mogu da ukažu na to da vam ova namirnica ne prija i da bi bilo dobro da je ne konzumirate.

Višak kilograma

Ako primetite da broj na vašoj vagi neprestano raste, možda je vreme da smanjite unos hleba, naročito ako vam je beli hleb omiljena vrsta.

Prema studiji iz 2014. objavljenoj u "BMC Public Health", konzmiranje dva, tri ili više parčića belog hleba dnevno bilo je značajno povezano sa rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti, pa ako želite da smanjite težinu, izbacite beli hleb iz svoje ishrane.

Visok krvni pritisak

Bez obzira na to da li se borite sa hipertenzijom godinama ili ste nedavno utvrdili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hleba iz ishrane možda je najlakši način da te brojeve vratite u normalu... Studija iz 2018. objavljena u časopisu "Nutrients" otkrila je da je konzumiranje samo jednog parčeta belog hleba, jednom ili više puta nedeljno, povezano sa povišenim krvnim pritiskom.

Grčevi u želucu

Ako ste primetili da vas želudac uvek boli nakon sendviča ili pojedene kifle, to je dobar znak da je vreme da se odreknete hleba. Prema Udruženju za celijakiju, osobe s celijakijom, imunološkim stanjem koje pokreće gluten, često osećaju nadutost, bol, dijareju i zatvor posle konzumiranja hrane koja sadrži gluten, kao što ga sadrži i većina tipova hleba.

Osip

Iznenadni osip ne znači uvek da je u pitanju dermatitis. To bi mogao da bude i znak da je vreme da izbacite hleb iz vašeg jelovnika. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, približno 10 odsto osoba sa celijakijom razviće dermatitis herpetiformis, koji se obično javlja na leđima, laktovima, kolenima i vlasištu, iako time mogu biti pogođeni i drugi delovi tela.

Šećer u krvi

Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili predijabetes, možda ćete se preispitivati da li je to povezano sa konzumiranjem hleba. Mnogi komercijalno dostupni hlebovi bogati su rafinisanim šećerom, što može da predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još