INSPEKTORI ZABELEŽILI: Lane manje povreda na radu

Broj povreda na radu u prošloj godini bio je manji nego 2019, a zahvaljujući projektu "Podrška i unapređenje zdravlja na radu i inspekcije rada u Srbiji", inspektorat je dobio pilot učionicu koja bi vremenom trebala da se razvije u centar za edukaciju, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njenim fokus je bio na modernizaciji rada inspektorata za rad, te da će pilot učionica inspektorima omogućiti da steknu i razvijaju znanje i veštine u skladu sa tehničko-tehnološkim dostignućima.

- Urađeno je mnogo i to nas podstiče da nastavimo još jačim tempom - rekla je ministarka.

- Težnja je da se stvori socijalno-ekonomska motivacija kod svih učesnika u procesima rada i da što veći broj privrednih subjekata aktivno upravlja bezbednošću i zdravljem na radu.

Navela je i da su u toku aktivnosti na izradi nacrta Zakona o bezbednosti zdravlja na radu sa ciljem sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

- Dosledno ćemo se zalagati da poslodavci i zaposleni, uz podršku države, sprovode sve preventivne mere zaštite zdravlja na radu i tako unaprede ukupno stanje bezbednosti - zaključila je Kisić Tepavčević.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još