Šarm i vešte ruke

Aleksandar Stipčić je vicešampion sveta u bartendingu (pravljenju koktela i radom u šanku). Dakle - naš najbolji barmen. Iako je postigao najbolji rezultat koji je Srbija ikada imala, ipak nije u udruženju barmena naše zemlje. Posle samo godinu dana rada i vežbe, ovaj zgodni, šarmantni virtuoz  za šankom, odlazi u Finsku i osvaja drugo mesto na svetskom takmičenju u pravljenju koktela. Žiri, koji je sačinjen od vrhunskuh stručnjaka i poznavalaca, donosi odluku ko je napravio najbolji koktel u svakoj od tri kategorije: aperitiv, long drink, desertni. Naoružan svojim šarmom, znanjem i lepim osmehom, prevazišao je neprijatnost  što je, od predstavnika svih zemalja sveta, jedini došao sam i bez TV ekipe. Dobro se družio i svima pokazao da i u Srbiji postoje majstori svetskih performansa.

Ozbiljan koktel, po rečima Aleksandra, jeste koktel u kategoriji aperitiva. "Pored velikog znanja, opuštenosti, profesionalizma i šarma, barmen ne sme da dozvoli gostu da se napije. Mora da proceni svakog gosta i da odluči šta je najbolje za njega. Šankeri koji su "cirkusanti" i zabavljači nisu pravi. Po mom skromnom mišljenju, najvažnije je da barmen bude ozbiljan, mudar, tačan i profesionalan. Bez preteranih akrobacija i izmotacija. Jedan vrhunski barmen mora da poznaje i vina, i cigarete, i cigare i sve što je sastavni deo šanka i radosti koje šank pruža. U svetu se prate neki novi trendovi  ali mi, ipak ,ne kaskamo mnogo za njima. Pored nekih profesionalnih "pomagala" kod nas ne možete da kupite ni neka pića koja bi vam omogućila da malo više eksperimentišete. Ja sam mlad i ozbiljan, srećan, a ipak nezadovoljan, jer znam da uvek mogu mnogo više da naučim i poklonim svima koji žele da uživaju za "mojim" šankom. Želja mi je da putujem po svetu  i radim obuku u svim "Hajat" hotelima i obučavam nove mlade nade". Uz puno smeha i prijatnim tonom Aleksandar nam je sve ovo ispričao.

Živi sasvim običan život bez alkohola, kafe, cigareta  uz  puno sporta i rekreacije (trenirao je košarku profesionalno). A kada odluči da se opusti i prepusti uživanju, postaje najbolji vodič na putovanju kroz hedonizam. Plan putovanja, po njegovom programu je sledeći: za dobro jutro: Mohito, za predjelo: obrnuta proporcija koktela Menhetn, uz ručak: neki dobar Šardone, posle ručka: kohiba i Hennessy fine de cogniac, za prijatno veče: Mistake Mistake (osvežava i "vozi" lagano), posle vesele noći: Virgin Mery (Bloody Mery bez vodke, i kao novi ste).

Sačekajte da padne veče pa se uputite  u "Elington bar" hotela "Hajat"  i  uživajte u najboljim koktelima. Sa osmehom će vam ih spremiti, s radošću ćete ih popiti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.