Trka za voditelje Evrovizije

Pripreme RTS-a za 53. evropsko takmičenje za najbolju pesmu uveliko su u toku. Posle konkursa za idejno rešenje scene i loga, u toku je i najmasovniji izbor za "Evropsko lice", takmičenje koje ima specifičan oblik i najviše kandidata. O tome ko će predstavljati evropsko lice Srbije odlučuju gledaoci istoimene emisije putem SMS-a, kao i tročlani žiri, a samo dva najbolja voditeljska para biće u mogućnosti da prokrče sebi put na medijskom nebu

Rijaliti šou "Evropsko lice" uzeo je maha, pa se na konkurs, objavljen pre tačno pet meseci, prijavilo preko 1.000 kandidata, među kojima su bile i neke poznate ličnosti - manekenka Anđelija Vujović, glumica Vanja Milačić, pevači Bebi Dol i Bojan Bjelić, voditelji Milan Miličić, Slađana Adamović, Ivan Golušin, Jovan Radomir... Neki su specijalno za ovu priliku pohitali u Beograd sa svih krajeva sveta - iz Toronta, Berlina, Pariza, Beča, Minhena… U prvom krugu odabrano je njih 100, a zatim je žiri, u sastavu: voditeljka Nataša Miljković, glavni i odgovorni urednik Zabavnog programa RTS-a Sandra Šuša i reditelj Darko Kamarit, izabrao njih 48. Oni su prošli test opšte kulture, poznavanja engleskog jezika, zadovoljili scenskim nastupom, a u obzir je uzeta i biografija, pa i radno iskustvo.

- Ja sam prezadovoljna kandidatima s kojima radim proteklih meseci, jer su pokazali da Srbija ima mlade ljude željne dokazivanja, kojima stvarno treba dati šansu da to i pokažu. U našem televizijskom poslu se već duže vreme ništa ne dešava, nema novih lica, već se jedni te isti šetaju od kanala do kanala. Nadam se da smo s ovim projektom dobili neka buduća lica, koja će verovatno posle Evrovizije sebe naći u medijima – rekla nam je Sandra Šuša, izvršni producent Evrovizije.

Sandra nam je bez lažne skromnosti otkrila da je emisija u kojoj se promovišu nova lica prevazišla sva njihova očekivanja, čime su dokazali da je i u Srbiji moguće napraviti rijaliti šou koji promoviše talente i kvalitetne učesnike, a ne njihove nedostatke. Ovaj originalni projekat je, po njenim rečima, izazvao veliku pažnju i u Evropi, pa je moguće da će i neki budući organizatori Eurosonga voditelje birati upravo na ovaj način. Putem javnog konkursa.

Takmičari u đačkim klupama

Takmičari su morali da prođu RTS-ovu školu kako bi se usavršili i stekli posebna znanja. Svi su redovno pohađali predavanja na kojima su od poznate glumice Gorice Popović učili dikciju, s profesorom Ivicom Klementom usavršavali scenski pokret, a u svet muzike ih je uvela pevačica Mari Mari. Škola je podrazumevala i mnoge testove, s obzirom na to da se jedno traži od voditeljskog para na Beoviziji, gde ne moraju da znaju strani jezik, ali neophodno je da poznaju i ponešto što im neće trebati na Evroviziji. Poslednjih godina postavljeni su takvi standardi da Beovizija više ne podrazumeva klasičnog voditelja, već multitalentovanu osobu sa brojnim umećima. Između ostalog, ona mora znati da peva i igra, u stvari, da napravi neku vrstu scenskog nastupa.

- Prva faza je podrazumevala voditeljske i novinarske zadatke, kada su u žiriju bili Olivera Kovačević i Srđan Predojević, koji su iz nas pokušali da izvuku sve naše sposobnosti. Realno mi ništa nije bilo mnogo teško što se tiče testova, jer je to sve ono što ja već radim na fakultetu, ali ukomponovati sve to i prezentovati pred kamerama, a da nisu filmske nego televizijske, to mi je bilo najteže i imao sam strašnu tremu. Dokle god da doguram, najbitnije mi je da me ljudi vide i shvate da imam te i te kvalitete i da mogu da uradim i ovo i ono - zadovoljno nam je preneo svoje utiske 22-godišnji Beograđanin Bojan Perić, student treće godine glume.

Iz Mulen ruža na Evroviziju

(old_image)Jedan od glavnih favorita za muškog voditelja je 27-godišnji plesač Aleksandar Josipović, koji od 2002. godine živi u Parizu. Jedini je Srbin solista u čuvenom “Mulen ružu”. Ova popularna turistička destinacija, koja na programu ima brojne muzičke predstave, a najpoznatiji je kan-kan, nalazi se u boemskoj četvrti Pariza, na Monmartru. Tu su nastupali Frenk Sinatra, Edit Pjaf, Iv Gilber, ali i naš Aleksandar.

- Evroviziju gledam od kako znam za sebe. Pošto sam po prirodi takmičarskog duha, koncept Evrovizije mi se odmah svideo. Ideja o slanju kandidature za "Evropsko lice" došla je pre nego što je Marija Šerifović pobedila. Naime, tada sam bio u Holandiji, na postdiplomskim studijama psihoterapije i pokreta, i razmišljao sam kako bi bilo sjajno i kako bih ja voleo da se profesionalno angažujem u okviru Evrovizije. Smatram da je Evrovizija super mesto, gde možete da aktivirate sve svoje umetničke aspekte.

Ovaj uspešni igrač, dobitnik više svetskih i domaćih priznanja iz oblasti plesa, govori četiri jezika. Smatra da je za pobedu potreban prirodan, obrazovan, poliglota, zanimljiv, zabavan čovek i originalan voditelj, baš kao što je on. Skromno, nema šta.

Ana Ivanović specijalna gošća Evrovizije

Treća teniserka sveta Ana Ivanović biće deo evrovizijskog projekta. Sama ideja da upravo ona bude u ulozi ženskog voditelja potekla je od prvog čoveka RTS-a, Aleksandra Tijanića. Najava koja je istog trenutka izazvala buru u javnosti, a posle koje se i Ana oglasila rečima da bi volela da bude deo Eurosonga, po svemu sudeći, ima pozitivan kraj.

- Mogu ekskluzivno da najavim da smo se već dogovorili s Aninim menadžerom i ona će svakako biti deo Evrovizije. Problem je samo što se veliki gren-slem turnir "Rrolan Garos" igra u maju, zbog čega Ana nije u mogućnosti da se posveti ozbiljnim jednomesečnim pripremama koje mi radimo sa voditeljima. Ono što je izvesno jeste da će se ona pojaviti, ali u kom trenutku i kom svojstvu, to ćemo još videti – otkrila nam je Sandra Šuša.

Zvezde kao voditelji

Od 1956. godine do danas većina voditelja bili su poznata TV lica, šoumeni, glumci, pevači i pobednici na Pesmi Evrovizije. Prošlogodišnju Evroviziju u Helsinkiju vodio je finski glumac i pevač Miko Lepilampi. Pretprošle godine, ovaj muzički spektakl vodio je grčki pevač Sakis Ruvas, koji je 2004. s pesmom "Shake It" osvojio treće mesto, a partnerka mu je bila Marija Menounos, američka glumica, novinarka i TV lice. U Ukrajini, 2005, voditeljski par činili su TV lice Marija Efrosinina i Pavlo Šulko, ukrajinski di-džej, a pomagao im je i bokser Vladimir Kličko. Ako se vratimo malo u prošlost, sada već davne 1991. godine, u ulozi voditelja bio je poznati italijanski pevač Toto Kutunjo, koji je numerom "Together" raspametio Evropu.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još