DAR PRIRODE: Kruške podižu raspoloženje i čuvaju vitku liniju

Svi smo čuli da jedna jabuka dnevno čuda čini za naše zdravlje, ali malo ljudi zna da samo jedna kruška dnevno može da smanji rizik od gojaznosti za 35 procenata.

Istraživači sa Univerziteta u Luizijani došli su do zaključka da kruške pomažu u održavanju vitke linije na osnovu sadržaja tog voća.

- Veza između krušaka i manje telesne težine je veoma interesantna. Verujemo da je unos vlakana iz kruške osnovni razlog što ovo voće ima uticaj na smanjenje težine, posebno u donjem delu tela, što je pokazano u našoj studiji - rekla je dr Kerol O'Nil, koja je autor istraživanja.

Konzumiranje jedne sveže kruške prosečne težine svakog dana, pozitivno utiče na unos hranljivih sastojaka, veruju naučnici.

Kruške imaju visok procenat vlakana, vitamina C, magnezijuma, bakra i kalijuma.

Jedna srednja kruška sa 100 kalorija sadrži skoro 24 procenta preporučene količine dnevnih vlakana.

Tradicionalna medicina već dugo savetuje da se iskoriste svojstva ovog ukusnog voća, pre svega, radi poboljšanja raspoloženja.

Kruške su efikasno sredstvo protiv groznice, prehlade, grčeva i dijareje. Sok od kruške poboljšava ten i sprečava povraćanje. Voće se preporučuje i trudnicama.

Budući da su hipoalergene, kruške se mogu ponuditi i deci.

Kruška eliminiše žeđ i suvoću usta, reguliše aktivnost lojnih žlezda, smanjuje bolove u bubrezima, blagotvorno deluje na mokrenje. Pored toga, terapeutski deluje na kamenje i kristale u bubrezima, uretri i zglobovima.

Rasprave o tačnom poreklu ukusnih plodova kruške su brojne, a stručnjaci veruju da su evropske kruške i azijske kruške evoluirale odvojeno, ali tokom istog perioda – pre oko 3.000 godina.

Određene vrste krušaka su poreklom iz Afrike.

Neke vrste krušaka (armudu, šeker, daš armudu) uzgajaju se širom planete.

Azerbejdžanci, recimo, kruške jedu vekovima, sveže i sušene, kao i koncentrovani sok od krušaka i to tradicionalno, u mnogim porodicama – svakodnevno. Oni toliko vole ovo voće da su njemu u čast napravili i posebne staklene posude za čaj koje imaju oblik kruške.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još