BUDITE U TRENDU: Turban krije lošu frizuru

U modu ih je prvi put uvela francuska carica Žozefina de Boarne, prva Napoleonova supruga. Pod njenim uticajem žene su počele da ih nose uveče na glavama, dok je dan bio "rezervisan" za šešire.

Turban štiti od sunca

Govorimo o samom početku 19. veka, i tada zastupljenom ampir stilu. Turbani su se potom vratili u modu, među "običan" svet, četrdesetih godina prošlog veka, da bi pedesetih i šezdesetih krasili glave holivudskih diva i u najsvečanijim prilikama.

Deo su tradicionalne odeće velikog broja istočnjaka, a po svemu sudeći postaće i nezaobilazan detalj žena širom sveta, jer malo-malo pa se vraćaju u modu. U toplim danima pred nama, uz estetsku, oni mogu da imaju i zaštitnu ulogu.

Čuvaju nas od vrućine, a istovremeno štite kosu od neželjenog posvetljivanja i isušivanja.

Predimenzioniran turban

Nebrojeni su dezeni i načini vezivanja turbana, pa samo od vaše kreativnosti zavisi sa kakvim "primerkom" ćete se pojaviti u javnosti. No, ako smatrate da niste nadareni za eksperimentisanje sa, i po deset metara dugom, tkaninom, možete kupiti "gotov" turban, uglavnom ove sezone predimenzioniran, oko čijeg izgleda se već potrudio neki od dizajnera.

Samo ga stavite na glavu poput svojevrsne čarobne kape, zažmurite, zamislite da ste šta god poželite i izađite napolje.

"Voleće" vas ulice, kafići, plaže, jer izgledate zanosno i tako se dobro uklapate u sve.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: Magazin.novosti.rs/Život plus
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još