EMOTIVNO INTELIGENTNI: Kojih pet horoskopskih znakova imaju najviši EQ?

Dugo smo uspeh merili količnikom inteligencije - IQ. Ali devedesetih se pojavio pojam "emocionalna inteligencija" - EQ. I, kako se ispostavilo, ovaj pokazatelj je mnogo važniji za lični život i profesionalna dostignuća. Drugim rečima, to je "merna jedinica" za to kako reagujemo u stresnim ili kriznim situacijama ili kako se odnosimo prema svojim voljenima.

Za početak mali obrazovni program. Šta je emocionalna inteligencija? Ovaj termin su skovali psiholozi John D. Mayer i Peter Salovey. I opisali su koncept u pet delova:

Emocionalna samopercepcija. Koliko dobro mogu da prepoznam i protumačim svoja osećanja?

Emocionalna samoregulacija. Kako mogu da se nosim i kontrolišem svoja osećanja?

Sposobnost samo-motivisanja i odlaganja zadovoljenja. Koliko sam oduševljen situacijama? Mogu li da sačekam svoju nagradu?

Saosećanje. Koliko dobro mogu da sagledam i protumačim osećanja drugih ljudi?

Socijalna kompetencija. Koliko dobro mogu da se nosim sa osećanjima drugih? Da li sam u stanju da "zarazim" svoje voljene osećanjima blagostanja, samopouzdanja i entuzijazma?

Neki ljudi su sami po sebi emocionalno kompetentniji od drugih. A postoji mišljenje da to zavisi i od znaka Zodijaka.

Koji predstavnici Zodijaka imaju najveći EQ prema astrolozima?

VAGA

Vaga uvek teži harmoniji i pravdi. Ako im je blisko okruženje loše, i sami se osećaju tako. Vaše emocionalno intuitivne sposobnosti objašnjavaju vaš izuzetno visok EQ: kao nadareni posmatrači, možete biti posebno dobri u tumačenju govora tela svojih najmilijih i prepoznavanju njihovih osećanja.

BLIZANCI

Šta god da se desi, Blizanci ostaju verni sebi i svojim osećanjima. Vaš EQ se manifestuje u borbi protiv negativnih emocija: želite da "razjasnite sve" ili se intenzivno razumete u sve. Suočavanje sa negativnim osećanjima može biti neprijatno, ali za Blizance je bolja opcija od pukog čekanja da "prođe samo od sebe" ili da vas interno uništi.

RIBE

Osetljiva ste i kreativna osoba - simbol empatije i saosećanja u zodijačkom krugu. Ribe koje vole i brinu imaju povećan EQ - uvek pokušavaju da sagledaju stvari sa stanovišta drugih ljudi.

LAV

Mogu li Lavovi biti "emocionalno pametni" uprkos svom ogromnom egu? Da! Jer njihova potreba da budu u centru pažnje i da ih svi vole čine ih prilagodljivim i socijalno kompetentnim. Lavovi izvrsno procenjuju snage i slabosti - kako svoje tako i tuđe. U odnosu na bliske ljude, ponašaju se pažljivo i nežno.

RAK

Kao Rak ste ste vrlo osetljivi, zbog čega ste stručnjak za empatiju i socijalnu kompetentnost. Vi ste ludo dobar slušalac, pa vam se oni oko vas mogu otvoriti i slobodno razgovarati o svojim emocijama. Vaš snažni zaštitnički instinkt i volja da pomognete da dokažete koliko su vam prijatelji i porodica važni.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još