STRUČNJACI TVRDE: Platnene maske ne štite od delta soja

Od početka pandemije koronavirusa zdravstveni stručnjaci savetuju nošenje zaštitne maske da bi smanjili rizik od zaraze virusom. Ali, nisu sve maske jednako efikasne.

Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti pri Univerzitetu Minesota, navodi da platnene maske i marame nisu toliko efikasne u zaštiti od virusa i da su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija.

Osterhold ističe da maske ne sprečavaju širenje virusa koliko koliko neki misle. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite i da efikasnost ovih maski zavisi od vrste tkanine, broja slojeva i o toga koliko prijanja ispravno na lice.

CDC neprekidno proučava sve ove faktore. Dosadašnje studije pokazale su da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske i da u nekim situacijama mogu da filtriraju oko 50 odsto finih čestica virusa, navodi CDC.

Maske dovele do pada broja novozaraženih

Dosadašnje analize pokazale su da je nošenje maski u opštoj populaciji dovelo do velikog pada broja novozaraženih.

- Moramo da govorimo o boljoj zaštititi maskama. Moramo da govorimo o N95 maskama koje bi mogle mnogo da urade i za nevakcinisane i za one koji se nisu ranije zarazili - rekao je Osterholm.

CDC klasifiikuje maske KN95 i N95 kao one koje su "osmišljene i testirane da bi se obezbedilo da rade na doslednom nivou kako bi se sprečilo širenje kovida-19", piše "The Hill", a prenosi N1 Hrvatska.

Osterholm ističe da danas znamo mnogo više o efokasnosti maski nego što smo znali na početku.

Skot Gotlib, bivši poverenik Uprave za hranu i lekove (FDA), rekao je da je potrebna kvalitetna maska za zaštitu od soja tako zaraznog kao što je to delta soj. On je takođe naglasio da bi maske KN95 i N95 mogle da budu mnogo efikasnije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još