Napad na Istorijski arhiv Beograda

BEOGRAD, 23. januar 2008. (FoNet) - Rano jutros, oko 03.00 sata, nepoznati počinioci bacili su metalnu kantu i razbili stakla na pisarnici u prizemlju zgrade Istorijskog arhiva Beograda, potvrdila je u izjavi FoNetu direktorka Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa i ocenila da je reč o najnovijem u nizu vrlo ozbiljnih napada na ovu instituciju.

"To je novi napad na Istorijski arhiv Beograda, instituciju od posebnog društvenog značaja, koja čuva kulturna dobra ove zemlje", naglasila je Prpa i precizirala da su napad izvela trojica počinilaca, koji su snimljeni kamerama video-nadzora na zgradi Arhiva.

"Taj napad smatramo organizovanim i delom sistematizovanih napada na ovu instituciju", rekla je Prpa i podsetila da je 18.oktobra prošle godine ispred zgrade Arhiva, paljenjem crnih sveća, izveden morbidni "ritual smrti", čiji su akteri takođe snimljeni video nadzorom.

Ako se vratimo još više unazad, doći ćemo i do toga da je u dvorištu Arhiva pre tri godine pronađena bomba, napomenula je Prpa i konstatovala da Arhiv permanentno napadaju ljudi koji ga smatraju "simbolom nečega i ne interesuje ih što ova institucija čuva kulturna dobra ove države i ovog naroda".

Prema rečima Prpe, "oni očigledno napadaju neki simbol i imaju problem sa tim simbolom".

"Radi se o vrlo ozbiljnom napadu i očekujemo od državnih organa da izvršioci ovog akta budu pronađeni", zaključila je Prpa.

Pogledajte još