SMEŠTAJ U HOTELU SA 5 ZVEZDICA SAMO 40 EVRA: Odmor u Srbiji nikad jeftiniji, saznajte kako se kreću cene

Iz turističkih organizacija navode da je ponuda na planinama odlična i da u našoj zemlji svako može da nađe smeštaj koji mu odgovara i cenom i sadržajima.

Domaći turizam u potpunosti je odgovorio na sve izazove koje je donela zdravstvena kriza i rezultati će se tek videti u budućnosti. Kada je reč o poseti planinama posebno, jer je većina turista od početka pandemije birala najčešće takva mesta zbog mogućnosti izolacije i bezbednog odmora van gradova, kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Upitan kako komentariše to da i dalje mnogi smatraju da je odmor u Srbiji skup za prosečan budžet i da su vlasnici smeštaja preterali sa cenama, odgovara da se ne slaže.

- Od 30.000 ležajeva samo na Zlatiboru, mislim da svako može da nađe nešto što mu odgovara - i smeštaj i sadržaje, a da napomenem da je većina dešavanja besplatna. Mislim na troškove raznih manifestacija koje se organizuju kod nas i koje svi gosti mogu da posete - navodi Živanović.

Iako je ove godine značajan broj turista ipak otišao u inostranstvo to se, dodaje, makar na ovoj destinaciji nije osetilo. Kapaciteti su popunjeni mada planina ne može da zameni more i na svim domaćim planinama i drugim mestima znaju to, te se nižim cenama nije moglo boriti za goste.

- Ko voli more on ide tamo sigurno, jedino na šta smo mogli da računamo i ove godine i u budućnosti, to je da smo uspeli da zainteresujemo domaće turiste da uz dve nedelje mora planiraju i boravak na planinama i banjama - kaže Živanović.

U planinskim centrima navode da su vrlo zadovoljni stimulacijama koje su dobili od države, pre svega vaučere, sa kojima su uspeli da privuku veći broj gostiju.

Na Zlatiboru je do sada boravio isti broj turista kao prošle godine, a podaci su slični i onima iz 2019. kada smo imali rekordne rezultate u turizmu.

U nacionalnoj organizaciji turističkih agencija "Juta" slažu se da odmor u Srbiji nije skup i da je na našem tržištu u ovom trenutku moguće pronaći sadržaje i smeštaj za svačiji džep. Može se razgovarati o tome kako da se unapredi usluga, ali u Srbiji je ove godine bilo moguće odmarati u najboljim hotelima po prihvatljivijim cenama.

- Imate primere hotela sa pet zvezdica, možda i najbolji u zemlji u kome sada može da se odmara za 40 evra po osobi, što je odlična cena u odnosu na kvalitet koji gost dobija, ali i onih u kojima je noć oko 150 evra. Sa druge strane ima mnogo privatnog smeštaja, čak i malih hotela u kojima možete rezervisati noćenje sa doručkom za oko 2.500 dinara. Sve zavisi i od ponude i potražnje, naravno da su cene malo više u najposećenijim mestima - napominje Aleksandar Seničić.

Podseća da je gostiju u Srbiji ove sezone manje, pre svega to pokazuju i podaci da je prošle godine podeljeno 250.000 vaučera, a ove 150.000. Razlog je svakako i to što su ove sezone mnogi otišli na more, čim su se stvorili uslovi za to.

- Mislim da domaći turizam možda i nije odgovorio na sve izazove. Kao da mnogi nisu računali da će građani putovati u inostranstvo, pa ni cenovnu politiku nisu prilagodili tome. Nisu uzeli u obzir otvaranje Evrope iako ni EU nije ponudila ono na šta smo navikli. Najveći broj putnika je uzela Crna Gora i Albanija, destinacije za koje nisu bili potrebni posebni uslovi, a blizu su - ukazuje Seničić.

Iako statistički podaci još nisu kompletirani za ovu sezonu, za sada se zna da je oko 600.000 putnika bilo u inostranstvu na odmoru, što je i dalje oko 50 odsto onog broja koji smo zabeležili ranijih godina.

Seničić navodi da je ove godine oko 30 procenata građana ostalo kod kuće, iz različitih razloga nisu putovali nigde i pitanje je gde su oni do sada odmarali.

- Da bi politika cena bila kako treba i da ne bi bilo komentara kako je u Srbiji odmor skup u odnosu na druge destinacije, ključno je da se sezona produži. Odnosno da imamo aktivnosti cele kalendarske godine, a ne samo tokom nekoliko letnjih meseci. Primer su planine koje imaju sadržaje i dužu sezonu i one će uvek profitirati, ali je problem sa manjim mestima koja se gase čim prođe leto. Banje to takođe koriste zbog čega su one apsolutni hit među domaćim turistima - objašnjava Aleksandar Seničić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još