PREPOZNAJTE EMOCIONALNO NASILJE NA VREME: Četiri okrutna načina da povredite partnera, bez ijedne uvredljive reči

Tokom dana svi komuniciramo puno više od izgovorenih reči - izrazima lica, gestikulacijom, ćutnjom i sličnim neverbalnim signalima. Naš govor tela često može snažno da utiče na našu vezu.

Ako mislite da ste možda uništili vezu ili ste primetili da je vaš odnos s partnerom postao nezdrav, to može biti zato što ste prestali da razgovarate, uzimali ste partnera zdravo za gotovo, prestali da ih slušate ili ste ga ignorisali.

Postoje i četiri načina na koja partneri povređuju jedni druge, a da ništa loše ne kažu:

1. Tišina

Tišina je tehnika kojoj mnogi pribegavaju u vezama kada partner napravi nešto za šta ga treba "kazniti". Uz reči da je sve u redu i da nema problema, vibracija koju osoba šalje obično preseče partnera koji je nešto skrivio jer poznaje uobičajenu energiju.

U ovoj tehnici koriste se drugačije poze, promene u tonu glasa, drugačiji pogledi i slično, a partneru se šalje poruka, uz ignorisanje i ćutanje, "volim te samo kada radiš sve po mom, ako nije tako, platićeš".

2. Glumljenje žrtve

Za one koji žele da imaju kontrolu a da ne ispadaju "kontrol frikovi", ova tehnika je jedna od omiljenih.

Reći će partneru da žele nešto što on ne želi, a onda počinju prepirke, durenje i slično. Vremenom, partner se toliko umori da na kraju preko volje pristane.

Ali to mnogima nije dovoljno. Žele "uslugu s osmehom" pa pitaju šta nije u redu i što se događa te se ponašaju kao žrtve partnerove loše energije.

3. Emocionalno nasilje

S ovim pristupom, ne pristaju na "ne" i to tako što pojačavaju glasnoću svojih reči. Cilj je da kod partnera stvore toliki pritisak da on na kraju popusti, a tehnike kojima se emocionalni nasilnici koriste su: držanje predavanja, pametovanje i patroniziranje.

4. Uskraćivanje partneru onoga što mu treba

Otkriva se samo deo onoga što osoba zna i ostalo čuva za sebe kako bi kontrola bila zadržana.

To se postiže tonom glasa, tempiranjem, i uskraćivanjem onoga što vaš partneru treba, a to je ljubav, privrženost i pažnja.

To može izgledati tako da partner pokušava reći kakav mu je bio dan, a osoba kratko sluša, i pre kraja promeni temu. Ili dok vam partner nešto govori, vi gledate u mobilni, ili se pravite da pratite, a zapravo vam nije stalo do toga šta onaj drugi govori.

Vibracija koja se tako šalje partneru je: "to što govoriš je bitno, ali neću te slušati jer sam ljuta i ti ne možeš da učiniš ništa u vezi sa tim pa ću raditi sve što mogu da se osećaš loše sve dok meni ne bude bolje".

Izvor: Prva.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.