Merkaju dobrog kupca

Sadašnji vlasnik aranđelovačke kompanije "Knjaz Miloš", investicioni fond "Salford" aktuelizovao je prodaju ove firme i o ovom se sada samo vode načelni razgovori. Evidentirano je više interesenata, među kojima su i svetski ugledne kompanije, poput "Koka-kole", "Danona", "Pepsija" i drugih. No, ni sa kim nije konkretno razgovarano o ceni, niti drugim kupoprodajnim uslovima. Izvesno je da će ovog puta predmet prodaje biti jaka kompanija. 

To je "Privrednom pregledu" potvrdio Rade Pribićević, direktor korporativnih i regulatornih poslova Danjub fud grupe, u okviru koje posluje "Knjaz Miloš". 

- Neizvesno je da li će, kada počne postupak prodaje, ti ozbiljni "igrači" dostaviti svoje ponude u novoj utakmici za vlasništvo nad "Knjazom". Početna cena još nije utvrđena, ali je izvesno je da će prodajna cena biti veća od 100 miliona evra, jer ostavljamo u nasleđe konsolidovanu kompaniju sa izuzetnim razvojnim potencijalima - precizirao je Pribićević. Da je tako potvrđuju već poznati mehanizmi procene vrednosti, prema kojima "Knjaz" ima izuzetne reference, koje proizilaze iz korelacija prodaje i ostvarenog profita, stvorenih brendova, ostvarenog tržišnog učešća i mogućnosti za ozbiljnije uključenje u međunarodno tržište. 

"Knjaz Miloš" ima dominantno tržišno učešće u svojoj branši u zemlji, a sve je prisutniji i u zemljama u okruženju. Posle privatizacije fabrike mineralne vode i bezalkoholnih pića u Aranđelovcu, minula 2007. bila je godina potpune konsolidacije, pošto je posle rasta proizvodnje i prodaje, zarada i investicija, prodaja povećana 12 odsto, a prodaja brenda "akva viva" čak 65 odsto.

("Pregled")

Pogledajte još