RADOVI TEK UZ SAGLASNOST: Za sve popravke skuplje od 5.000 obavezni predračuni majstora

Kad majstora nema dovoljno, popravke su najskuplje. Neki su tako ovog leta i po 200 evra plaćali zamenu transformatora na klima uređaju. Po novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji će se tek naći pred poslanicima Skupštine, majstori će za sve popravke skuplje od 5.000 dinara morati da izdaju predračun i mogu da počnu da rade tek kada dobiju pismenu saglasnost.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da se građani često žale na to da su im majstori naplatili previše. Najčešće ne dobiju ni račun.

- To su uglavnom majstori na crno, to su oglasi koje dobijamo u sandučićima i to je rizična kupovina usluga. Oni nisu registrovani, ne dobijate ni račun, ni predračun - kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Vlada je usvojila Predlog zakona o zaštiti potrošača, koji treba da usvoji i Skupština. Svi se nadaju uskoro, pre svih potrošači. Glavna novina je predračun, kažu u Ministarstvu trgovine.

- To znači da je pružalac usluge u obavezi da za sve usluge koje prelaze račun od 5.000 dinara uradi proračun sa celokupnom specifikacijom usluge, cene materijala, sve i za to mora da dobije pisanu saglasnost od potrošača - navela je Slađana Đorđević, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača.

I o dodatnim radovima, mimo ugovora, majstor mora da obavesti potrošača i može da počne da radi tek kad dobije saglasnost. Prvi put zakon predviđa i prekršajne naloge.

- Fiksna novčana kazna od 50.000 dinara za pravna lica, 8.000 za odgovorne i 30.000 za preduzetnike - dodala je Slađana Đorđević.

Privatni preduzetnici kažu da već rade tako, ali da im posao preuzimaju oni koji nisu registrovani.

- Mi prvo utvrdimo defekt, popričamo s njima, objasnimo i cenu, kvalitet radova, i tek onda se odluči da li se radi ili ne - rekao je Milan Bojčić, vlasnik zanatske radnje.

Odstupanje od proračuna moći će da bude 15 odsto. Sve preko toga potrošač nije dužan da plati.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još