MOGU DOVESTI DO RAZVODA: Kako da izbegnete šest najčešćih grešaka u ljubavi?

Tek ste započeli novu romansu ili ste u vezi ili braku već godinama? Evo na šta upozoravaju advokati za razvode, na osnovu višegodišnjeg iskustva.

- Najčešći znaci upozorenja su dosadne rasprave o svakodnevnim stvarima, nekompatibilnost u krevetu i gubitak kontrole nad finansijama - ističe advokat za razvode Ketrin Tomas za "Dejli mejl".

Ona je otkrila i kako izbeći šest najčešćih grešaka koje mogu da dovedu do kraja ljubavi i razvoda.

1. Ne dozvolite da samo jedna osoba kontroliše novac

Čak i u slučaju da ga samo ta jedna osoba i zarađuje. Podela finansija i jasan uvid u njih znak su poverenja, a "odsecanje" jednog od partnera od informacija o novcu u kući prvi je signal upozorenja.

2. Ne pravite previše kompromisa

Da, kompromisi su važni i poželjni u vezi, ali kao i u svemu drugom, i u pravljenju kompromisa trebalo bi imati meru.

- Klijenti koji se razvode veoma često mi kažu da su previše puštali da bude po volji partnera, u želji da izbegnu konflikt, da bi se na kraju jednog dana probudili i shvatili da ništa nisu uradili za sebe - navodi Tomas.

3. Nemojte "zakucati" uloge

Za mnoge parove, organizacija života podrazumeva da podele uloge i onda ih se slepo pridržavaju. Primera radi, jedno od njih radi po ceo dan, drugo vodi računa o svemu u kući. Ali stručnjaci podvlače važnost partnera u svetu koji zajedno grade, ne u dva potpuno odvojena.

- Veoma je važno da, na kraju dana, vi i partner možete da razumete jedno drugo. Da imate vremena i razumevanja za svakodnevne stresove ili doživljaje, da ih ne odbacujete jer o njima ne znate ništa - upozorava Tomas.

4. Održite strast

Tomas navodi da se parovi, koji žele da se razvedu, "u 90 odsto slučajeva" žale na nerazumevanje druge strane za njihove intimne potrebe.

- Žene najčešće kažu da muškarci misle da se želja za odnosom "pali i gasi" kao da ima prekidač, a zaista nije tako. Muškarci, stoga, misle da njihova partnerka nije raspoložena za ljubav, ne shvatajući da samo ne umeju da pročitaju njene signale i prilagode im se - upozorava ona.

Ketrin podvlači da je ključ rešenja ovog problema komunikacija o tome šta želite, i kada, u krevetu.

5. Ne budite poslovni partneri

Duga veza ili brak sa decom, ponekad čine da vam život izgleda kao niz poslovnih zadataka koje morate da izvršite. Partnerski odnos tada postaje sličniji poslovnom, a zajednički život postaje raspored aktivnosti i njihova raspodela.

- Mnogi to ne shvate sve dok im deca ne odrastu. Kad se deca osamostale, partneri se odjednom pogledaju i shvate da u njihovoj vezi nije ostalo baš mnogo toga, jer ni o čemu, osim o obavezama, nisu pričali godinama - navodi Tomas.

Opet, ovo je takođe problem koji se izbegava komunikacijom. Možda ste okupirani obavezama, ali pronađite pet minuta da popričate o sebi, o svom odnosu, da uživate u nekoj opuštajućoj aktivnosti, to će ojačati vaš odnos.

6. Pronađite "cilj"

Duga i srećna veza zasniva se i na zajedničkom ispunjavanju ciljeva, makar oni delovali i beznačajno. Šta želite da radite, gde želite da živite, kako ćete odgajati decu i sva druga velika i mala pitanja moraju da budu rešena, i oko njih morate da se složite. U suprotnom, kasnije mogu da dovedu do ozbiljnih neslaganja i prebacivanja. Još jedan problem koji ćete rešiti komunikacijom, i to unapred.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još