PREDNOSTI MONOGAMIJE: Kada je seks stvarno najbolji?

Puno stručnjaka uvereno je da je najbolji seks onaj između dugotrajnih partnera. Koje su dakle prednosti monogamije?

Tek toliko da znate - broj seksualnih iskustava verovatno najveća laž na svetu - sigurni smo da ga žena smanjuju, dok muškarci (očito) "naduvavaju", neki čak i do smešnih proporcija.

Ali, zašto se to uopšte radi? Umotavanje prošlosti u maglu je razumljivo jer su brojne predrasude i prenagljeni zaključci ljudi povezani s tim koliko često menjamo partnere, a broj naših seksualnih partnera ne govori baš mnogo o našim veštinama u postelji i kvalitetu seksualnog života.

Puno stručnjaka uvereno je da je najbolji seks onaj između dugotrajnih partnera. Koje su dakle prednosti monogamije?

Parovi koji žive zajedno, upražnjavaju seks češće nego ostali i tako stiču više iskustva, ali ipak postoji mogućnost da redovan seks postane dosadan i monoton jer seksualno uzbuđenje s vremenom splasne.

Ipak, ako su oba partnera spremna u svoj repertoar da unesu neke novosti, seks može da bude sve bolji. Seksualni život onih koji nemaju ozbiljnu vezu, doživljava uspone i padove, a između seksualnih odnosa može da prođe i cela godina ili čak i više.

Dugotrajne veze, koje se zasnivaju na poverenju i otvorenoj komunikaciji, mogu da pomognu u razumevanju seksa. Partneri mogu da razgovaraju o tome šta im se sviđa a šta ne i tako se usklade gotovo do savršenstva.

Iz svog intimnog užitka možete da izvučete maksimum. Partneri koji se dobro ne poznaju često su previše stidljivi da bi međusobno razmenili svoje poglede na seks i bili potpuno otvoreni u pogledu svojih seksualnih sklonosti.

Nije potrebno naglašavati da partnere koji međusobno poznaju jedan drugog kao i svoju međusobnu seksualnu prošlost mogu znatno manje da brinu seksualno prenosive bolesti. Pored toga, takvi partneri takođe pametno upotrebljavaju kontracepciju i stvaraju porodicu kad im to odgovara.

Ali ako imate brojne partnere, opasnost od zaraze je znatno veća. Uz to, najviše neželjene dece je začeto upravo za vreme nepromišljenog seksa u naletu strasti.

Možda mislite da bi seks s većim brojem partnera pomogao u unošenju raznolikosti u krevet. Iako se lica menjaju, stare navike ostaju jer se zbog nedostatka opuštenosti avanturisti boje da probaju nešto novo.

Stalni partneri mogu otvoreno da razgovaraju o svojim seksualnim fantazijama i otvoreni su za eksperimentisanje.

Kada predložite nešto novo neće vas osuđivati niti misliti da s vama nešto nije u redu. Iako svaki novi partner donese u seks neku sopstvenu novinu, stari verni partner u novom ruhu može da bude još uzbudljiviji.

Izvor: Metro-portal.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još