fbpx

Slobodna zona

Film "Slobodna zona", izraelskog reditelja Amosa Gitaia, nominovan je za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu prošle godine. Glavne uloge tumače tri žene, u izrazito muškom svetu Srednjeg istoka, gde su muškarci generali, vojnici i vladari i gde se ratovi vode preko pedeset godina. One ujedno simbolički predstavljaju i tri glavna politička faktora u ovom delu sveta -Natali Portman, Ameriku, Hana Laslo, koja je za ovu ulogu osvojila "Zlatnu Palmu" u Kanu 2005, Izrael i Carmen Maura, Palestinu.
Na Srednjem istoku postoje granice koje su zastrašujuće krute, opasne i ispunjene mržnjom... Amos Gitai filmom "Slobodna zona" pokušava da sa specifičnim humorom, običnim ljudima i njihovim svakodnevnim problemima izgradi most kojim je tuda moguće proći bez mržnje i pretnje ratom.
Ovo je prvi izraelski film koji je sniman u Jordanu,  gde se ekipa filma susretala s protestima verskih fundamentalista zbog snimanja scena ljubljenja Natali Portman i Aki Avnija na svetom Jerusalimskom zapadnom zidu.
Trajanje: 90 minuta
Film je prikazan na FEST-u 2006.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.