STIŽU U JANUARU: Rezervisano 50.000 novih lekova protiv korone

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da će lek protiv koronavirusa "molnupiravir", kompanije "MSD", u Srbiju stići u januaru i dodala da je rezervisano 50.000 lekova. Kako je za televiziju Prva rekla direktorka RFZO, Srbija je prva u Evropi koja je potpisala ugovor za nabavku tog leka i dodala da se očekuje da će ga u decembru registrovati američka agencija za lekove, nakon čega se očekuje odobrenje i u Evropi i Srbiji.

- Lek je u obliku tablete i primenjivaće se za sve pacijente koji su pozitivni (na koronavirus), u prvih pet dana pozitivnosti i zaista smanjuje, rezultati kliničkih studija su pokazali, najmanje za 50 odsto hospitalizaciju. Sve kliničke studije su završene za ovaj lek, što je neophodno pre registracije i odlični su rezultati - kazala je Radojević Škodrić.

Ona je podsetila i da "molnupiravir" nije prvi lek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala "sve ključne lekove protiv kovida".

Naglasila je i da vakcina i lek nisu isto, jer "vakcina sprečava, a lek leči".

Direktorka RFZO je dodala da je ona za uvođenje kovid propusnica "zbog ljudi koji su se vakcinisali i koji su uradili sve što je do njih".

- Ne znam šta još da uradimo da bi se vakcinisali ljudi, a osim toga, i kada se razbole, da se na vreme jave u kovid ambulantu, gde je, zaboga, gužva, pa ne mogu ni to da čekaju, da bi na vreme dobili lek - rekla je Radojević Škodrić.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još