Četrnaest godina FoNeta

BEOGRAD , 07. februar 2008. (FoNet) - Novinska agencija FoNet danas obeležava 14 godina postojanja i rada, kao prva privatna i nezavisna agencija u Srbiji.

Osnovan 7.februara 1994, FoNet je, u uslovima monopola režimskih medija i različitih vidova represije, kojima su tokom poslednje decenije prošlog veka bila izložena nedržavna glasila, javnosti ponudio istinitu, profesionalnu i nepristrasnu informaciju o zbivanjima u zemlji i regionu i odnosu sveta prema njima.

Deleći sudbinu većine nezavisnih medija u tadašnjoj SRJ i izveštavajući o svim značajnim događajima u proteklih 14 godina, FoNet je uspeo da očuva svoj osnovni proizvod - čistu i jasnu vest, bez uticaja sa bilo koje strane.

Posle demokratskih promena 5. oktobra 2000, FoNet radi u povoljnijem medijskom i profesionalnom ambijentu, ali je suočen sa svim iskušenjima društva u tranziciji, neregulisane medijske sfere, neravnopravnih startnih uslova poslovanja i pokušaja obnavljanja monopola.

Sa stanovišta uređivačke politike, ulaskom u tranziciju za FoNet se ništa nije promenilo - niti je prestala potreba za nezavisnim novinarstvom, niti je ono tek sada "otkriveno".

Četrnaestu godišnjicu FoNet dočekuje sa jasno uobličenim i prepoznatljivim multimedijalnim konceptom agencijske produkcije vesti, koja pored klasičnih informativnih servisa, pisanog, tonskog i foto, obuhvata i TV servis, jedinstven na prostoru jugoistočne Evrope.

Agencija nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem najuticajnijih elektronskih i pisanih medija u zemlji, regionu i svetu i učvršćuje svoju poziciju na medijskom prostoru, poslujući na tržišnim principima.

Pogledajte još