Deda Mraze, ne skreći sa staze! Donesi nam poklone mile u obliku Doncafé Choco Vanille!

Duh zimskih praznika je jedan od najlepših momenata u toku godine. Spremamo se da ispratimo staru i dočekamo novu, a u nadi da će svaka sledeća biti bolja od prethodne. Okupljanja sa najbližima su izraženija u ovom periodu i lepota magije darivanja nas sve uveseljava! Okupljamo se pored jelke i govorimo mališanima, ukoliko su bili dobri, da Deda Mraz, omiljena ličnost koja dopunjuje duh Božića, u svojoj beležnici ima zapisano sve što su zaslužili.

Bilo je uobičajeno poklanjati još u drevnom Egiptu, a razlika u odnosu na današnji period je samo u odabiru predmeta darivanja. Ličnost Deda Mraza predstavlja globalni fenomen vekovima. On je spona koja vezuje sve narode, vere i tradicije u ovom periodu godine, ali njegova misija, svrha, izgled i ime su se vremenom dosta menjali, a i varirali od kulture do kulture.

Prema hrišćanskim uzorima njegov daleki predak je Sveti Nikola, episkop Mire u Likiji, današnjoj Turskoj, koji je bio poznat po svojoj darežljivosti i velikodušnosti. On je, obučen u svoje biskupske crvene mantije, darovao decu i delio poklone na svoj dan, ali se vremenom približio i samom Božiću. Prvi zapisi o ovom svetitelju, episkopu i dobročinitelju potiču iz 4. veka. On se preobrazio u Deda Mraza 1773. godine kada se u američkoj štampi prvi put upotrebilo ime Santa Claus, što je svojevrsna igra reči. Engleski izraz Santa Claus potiče od reči Sinterklaas, što je skraćenica od holandskih reči Sint Nikolaas, odnosno engleske verzije Saint Nicholas (Sveti Nikola). Naime, tako su se holandski hrišćani u Americi iz 17. veka sećali Svetog Nikole iz svoje otadžbine. Zanimljivo je i to da mnoge porodice u našoj zemlji čekaju baš slavu Svetog Nikole 19. decembra, slavu za koju se kaže da jedna polovina Srba slavi dok druga polovina ide u goste, kako bi okitile svoje novogodišnje jelke.

Jedan od prvih umetnika koji je definisao moderni izgled Deda Mraza bio je Tomas Nast, američki karikaturista iz 19. veka čija se slika Deda Mraza 1863. godine pojavila u nedeljniku "Harpers vikli". Njegovo delo je i mesto gde živi, a kasnije mu je dodao i veliki crveni ogrtač. Dok se Tomas bavio crtanjem Deda Mraza, bio je pod uticajem nemačke tradicije koja je Svetog Nikolu prikazivala kao episkopa poznatog po svojoj ljubaznosti.

Dobrodušni dekica, širokog osmeha i toplog srca, koji raznosi poklone širom sveta, leti saonicama koje vuku irvasi, a njihov predvodnik je Rudolf Crveni Nosić, jer svojim svetlećim nosićem osvetljava put. Deda Mrazov dom se nalazi u Laponiji, pokrajini na severu Finske, a Finci nam prenose da je zabluda da on živi na Severnom polu, jer se zna da gore, na "nultoj tački", baš niko ne živi. U pećinama Laponije, duboko pod zemljom se, prema legendama, nalaze radionice u kojima tokom cele godine patuljci i vilenjaci, Deda Mrazovi pomoćnici, prave poklone koje će kasnije Deka podeliti širom sveta.

U Srbiji, za razliku od zapadnog sveta, postoji i Božić Bata i verovanje da se pojavio u 19. veku. On je, prema predanju, dobroj deci na Božićno jutro donosio poklone, a u narodu postoji pesmica koja je sačuvana sve do danas: "Ide Božić bata, nosi kitu zlata, da pozlati vrata, i oboja poboja, i svu kuću do krova".

Tradicionalno pred Novu godinu, Doncafé svoje džezvere obraduje novim, prazničnim šoljicama koje sa nestrpljenjem iščekujemo. Iznenade nas i novim ukusima, pa nam tako posle Choco café, Nougat café i Doncafé kakao&cimet café ove godine stiže Doncafé Choco Vanilla! Choco Vanilla nam donosi jačinu i specifičnu aromu kafe u harmoniji sa punoćom kakao praha, aromom čokolade i slatkim notama vanile, pravi praznik i za naša čula, a na nama je da vreme sa dragim osobama podelimo uz trenutke dva zadovoljstva spojena u jednu, novu Doncafé šoljicu.

Domaća kafa sa ukusom čokolade i vanile savršen je novogodišnji dar za sve nas ljubitelje kafe i zato je Doncafé i ove godine pripremio originalan poklon zbog kog će nam ovi praznici ostati u posebnom sećanju, Doncafé Moment 200g + Doncafé Choco Vanilla 200g, novi ukus iz limitirane serije, uz poklon prazničnu šoljicu.

Za sve vas koji uživate u mešavini kafe punog ukusa i intenzivne arome, pripremili smo još jednu kolekciju, Doncafé Moment 2x200g uz prazničnu šoljicu kao poklon. Kolekciju čine četiri različita dizajna kutija elegantnog izgleda upakovanih kao novogodišnji poklon i dva različita dizajna šoljica. Savršen dar za ispod jelke!

Kao i svi svetski putnici i Deda Mraz mora u nekom trenutku da se odmori, jer preći ceo svet za nekoliko dana može biti jako izazovno. Tim povodom, deca širom sveta, pa i kod nas, pod uticajem zapadne kulture, ostavljaju neku sitnicu kako bi se on okrepio i mogao da nastavi put dalje. I to se razlikuje od kulture do kulture pa deca u Danskoj ostavljaju specijalnu činiju pudinga od pirinča da Nisser i Tomte, dva tipa magičnih vilina ne bi prouzrokovali nepravdu, a u Francuskoj deca ostavljaju korenje za jelene i biskvite za Pere Noela u svojim cipelama. U Americi je poznato da deca ostavljaju mleko i kolače, a pošto smo mi baš daleko od Severnog pola, zašto ne bismo ostavili i jednu šoljicu domaće kafe da Deka ne zaspi usred noći?

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još