Vlada u krizi, dinar slabi, akcije padaju

Dinar je juče oslabio oko 3,5 odsto prema evru, tako da je u međubankarskoj trgovini oko podneva evro vredeo 84,4 dinara, izjavio je saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić. 

- Na deviznom tržištu u Srbiji skoro da nema trgovine, a šest najvećih banaka nije objavilo kotacije, odnosno vrednosti po kojima je spremno da kupuje i prodaje evre.

Nikolić je rekao da je uzrok slabljenje kursa dinara kriza Vlade Srbije i pokušaj nametanja izolacije, odbijanjem premijera i nekih ministara da potpišu prelazni politički sporazum Srbije s Evropskom unijom. Kurs dinara nije oslabio još više, istakao je, pošto se očekuje da će NBS intervenisati na tržištu kada se kurs primakne granici od 85 dinara za evro. 

- Ako se nastavi politička kriza i insistiranje dela vlade na blokadi integracija s EU, treba očekivati nastavak pritiska na slabljenje dinara i pad akcija na berzi, a izvesna je i platno-bilansna kriza - rekao je Nikolić. 

Prema njegovoj oceni, platni bilans Srbije, s deficitom od oko 16 odsto bruto domaćeg proizvoda, je takav da se može održati samo uz priliv kapitala iz EU. Prema kursnoj listi NBS za 7. februar, koja se formira na osnovu trgovanja iz prethodnog dana, dinar je oslabio za 1,5 odsto prema evru, tako da jedan evro vredi 82,8 dinara. U beogradskim menjačnicama danas za jedan evro plaćaju između 81,6 i 82,2 dinara, dok je pri kupovini za jedan evro potrebno izdvojiti oko 83,3 dinara. 

Pad indeksa na Beogradskoj berzi zabeležen je i treći dan uzastopno. BELEX15 oslabio je juče za 1,34 a opšti BELEXline za 0,62 odsto. Promet je vredeo 405,25 miliona dinara (4,89 miliona evra) i bio je neznatno manji nego dan ranije, ali je u trgovini obveznicama RS višestruko povećan, na 78,42 miliona dinara (847.211 evra).

("Pregled")

Pogledajte još