IZAZIVAJU LJUTNJU I BES: Trans masti imaju negativan uticaj i na mentalno zdravlje

Da li vam se ikad dogodilo da ste ljuti i nervozni, a ne znate razlog? Moguće je da je to povezano sa onim što jedete.

Studije su pokazale da hrana koju jedete nije samo povezana sa fizičkim, već i sa mentalnim zdravljem. Određena hrana i piće mogu da vam daju energiju, a od druge možete da se osećate tromo, naduto, pa čak i ljuto.

Istraživanje je pokazalo da jedna vrsta hrane može da prouzrokuje osećaj ljutnje i stresa kad je konzumirate, a to je hrana bogata trans mastima.

Studija objavljena u časopisu "PLOS One" pokazuje povezanost između konzumiranja hrane bogate trans masnim kiselinama i razdražljivog i agresivnog ponašanja.

U ovoj studiji 945 odraslih muškaraca i žena proučavani su kroz ishranu i ponašanje. I dok su u igri bili mnogi faktori, poput pola, godina starosti, obrazovanja, konzumiranja alkohola ili cigareta, istraživači su zaključili da postoji jasna veza između konzumiranja trans masti i pojačanog agresivnog ponašanja.

Trans masti se smatraju najopasnijim mastima za konzumiranje, s obzirom na to da mogu negativno da utiču na nivo holesterola i, posledično, povećabaju rizik od srčanih bolesti. Kada se konzumiraju, trans masti, mogu da povećaju nivo "lošeg" holesterola (LDL), a takođe mogu da snize nivo vašeg "dobrog" holesterola (HDL), čineći ga negativnom masnom kiselinom koja nije dobra za celokupno zdravlje.

Ova vrsta masnih kiselina može da se nađe u hrani koja je hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana. To znači da su nezasićene masne kiseline u proizvodu izmenjene da bi se sprečilo kvarenje hrane, kao i da bi neka hrana zadržala čvrsto stanje na sobnoj temperaturi.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) priznala je 2015. da se hrana koja sadrži delimično hidrogenizovana ulja (glavni izvor trans masnih kiselina) više ne smatra "sigurnom" za konzumiranje, pa je zabranjena u proizvodima koji se nalaze na policama prodavnica.

Margarin se često nazivao glavnim krivcem za trans masne kiseline zbog delimično hidrogenizovanih ulja. Međutim, nedavna studija uspela je da dokaže da je margarin zapravo "bolje usklađen" sa zdravstvenim smernicama u odnosu na holesterol u poređenju sa maslacem, s obzirom da se proizvodnja margarina promenila nakon promene smernica FDA 2015.

Ipak, čak i ako hrana više nema takva delimično hidrogenizovanih ulja u svom sastavu, konzumiranje trans masti i dalje se može dogoditi ako je proizvod hidrogenizovan. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a zahteva da pakovana hrana i dalje navodi trans masti na etiketama.

Vrste hrane koje obično sadrže trans masti uključuju keks, kolače, razne soseve za meso sa roštilja, prženu hranu i grickalice.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još