Obavezan HAC CP sistem bezbednosti hrane

BEOGRAD, 16. aprila 2011. (Beta) - Svi proizvodjači i prodavci hrane u Srbiji moraće da od 11. juna primenjuju "hasap" (HAČP) sistem za bezbednost hrane, izjavila je inspektor u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla Jasmina Vladić.

Ona je agenciji Beta kazala da se ta obaveza ne odnosi samo na primarne proizvodjače hrane, jer i ostali učesnici u poslovanju hranom moraju da uvedu standard "hasap".

HAČP je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point, što u prevodu znači analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke.

"Svi učesnici u lancu proizvodnje, prerade i prometa hrane, prema Zakonu o bezbednosti hrane koji je donet 2009. godine, dužni su da od 11. juna ove godine uspostave sistem osiguranja bezbednosti namirnica", kazala je Vladić.

Za nepoštovanje zakona predvidjene su kazne - pokretanje postupaka za privredni prestup za pravna lica, mere zabrane obavljanja delatnosti za privredna društva, dok je za preduzetnike predvidjeno pokretanje postupka za prekršaj.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.