ZABELEŽEN PRVI SLUČAJ FLURONE: Porodilja iz Izraela obolela od korone i gripa istovremeno

U Izraelu je zabeležen prvi slučaj "flurone", odnosno istovremene zaraze koronavirusom i gripom. Kako javlja "Njuzvik", prvi slučaj "flurone" zabeležen je kod porodilje u izraelskom gradu Petah Tikvi.

Profesor dr Arnon Vizhnitser, šef ginekološkog dela bolnice u tom gradu, izraelskim medijima rekao je da je porodilja dobila pozitivan test na koronavirus i grip čim su je primili. Testiranje su, kako bi bili sigurni, ponovili još jednom.

Vizhnitser je dodao da porodilja nije vakcinisana ni protiv koronavirusa ni protiv gripa, ali nije imala naročito jake simptome. Oseća se dobro te se očekuje da će je iz bolnice pustiti u četvrtak.

Radi se o prvom dokumentovanom slučaju simultane zaraze koronavirusom i virusom gripa, ali medicinski stručnjaci veruju da je bilo i drugih koji nisu zabeleženi.

Izraelsko ministarstvo zdravstva istražuje ovaj slučaj i pokušava da utvrdi može li prouzrokovati težu bolest, javili su izraelski mediji.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Izraelu je u porastu. Beleži se oko 2.300 novih slučajeva svakog dana, javlja Reuters.

Procenjuje se da je oko 92.3 odsto izraelske populacije primilo dve doze cepiva.

Uprkos visokoj stopi vakcinisanosti, podaci Reutersa pokazuju da je Izrael četvrta zemlja Azije i Bliskog istoka po broju slučajeva kovida u odnosu na populaciju. Ispred Izraela su Bahrein, Maldivi i Gruzija.

"Jerusalem Post" je ranije objavio da u Izraelu raste i broj slučajeva gripa. Izraelski Centar za kontrolu bolesti (ICDC) objavio je da je do 11. decembra hospitalizovano 280 pacijenata s gripom.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još