Izjednačen svetski rekord u prevremenom rođenju bebe

BERLIN, 23. aprila 2011. (Beta-AFP) - Jedna Nemica porodila se posle 21 nedelje i 5 dana trudnoće, čime je izjednačila rekord u najranijem porođaju na svetu, saopštila je klinika iz Fulde, grada na zapadu Nemačke.

Devojčica Frida rođena je 7. novembra i bila je teška svega 460 grama. Pet i po meseci kasnije - prošle srede - otpuštena je iz klinike sa težinom od 3,5 kilograma.

"U stručnoj literaturi postoje primeri prevremeno rodjenih beba koje su lakše od nje, čak i ispod 300 grama, ali nema onih koje su rođene mlađe od Fride", dodaje se u saopštenju. U Kanadi je 1987. bila je rođena beba stara 21 nedelju i pet dana, isto kao Frida.

Klinika je navela da se porodilja krajem oktobra, u 15. nedelji trudnoće, obratila lekarima zbog kontrakcija. Lekari su zaključili da je prevremeni porođaj neminovan ali su uspeli da ga odgode za 10 dana. Stručnjaci neonatologije smatraju da bebe rođene sa 22 nedelje nemaju izgleda da prežive, zbog nedovoljno razvijenih pluća, srca i mozga.

Devojčica Frida imala je brata blizanca koji je umro nekoliko dana po rođenju, objavio je u subotu dnevnik Bilt. Jedan od lekara klinike u Fuldi rekao je Frans presu da bi Fridin razvoj trebalo da bude isti kao kod bilo kog drugog deteta i da za sada nema znakova da bi prevremeno rođenje moglo da ostavi posledice.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.