Da li preparati za mršavljenje zaista deluju?

S obzirom na to da u svetu vlada epidemija gojaznosti, ne čudi da se svakodnevno na tržištu pojavljuju novi preparati za mršavljenje. Gojaznost nije samo estetski problem, ma koliko bilo neprijatno kada ne možete da zakopčate omiljeni par džinsa ili najdražu haljinu. Taloženje masnih naslaga na telu, a naročito u predelu stomaka i struka, povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Ako želite da isprobate preparate za mršavljenje, prilikom odabira obavezno čitajte etiketu. Preparat koji unosite u vaš organizam ne sme da bude neodobren i neispitan - mora imati odobrenje Ministarstva zdravlja da je siguran za upotrebu. To znači da preparat treba da bude registrovan i da ima dozvolu za prodaju na teritoriji Republike Srbije. Ukoliko bočica koju želite da kupite ne poseduje ovu dozvolu - odustanite.

Pre nego što nastavimo sa pričom kako i u kojoj meri proizvodi za mršavljenje deluju, bitno je naglasiti da ne postoji čarobna pilula koja će vas preko noći osloboditi viška kilograma. Preparati za mršavljenje mogu u velikoj meri da ubrzaju proces gubitka masnih naslaga, ali samo uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost. Ako niste spremni da promenite životne navike, nego želite da jedete nezdravu hranu i nadate se da će "magična pilula" neutralisati unete kalorije, nažalost nemamo dobre vesti za vas.

Preparati za mršavljenje - prednosti

Proizvodi za mršavljenje mogu imati brojne prednosti, a navešćemo samo neke od njih:

Pomoći će vam da otpočnete dijetu - jedan od najtežih momenata jeste sam početak dijete. Upotreba preparata za mršavljenje može delovati podsticajno da promenite ishranu, a ovo posebno važi za ljude koji imaju poteškoća da izgube težinu uprkos vežbanju i dijetama.

Suzbijaju apetit - preparati za mršavljenje smanjuju apetit, jer često sadrže stimulanse kao što je napr. kofein, koji dokazano deluje na gubitak kilograma. Ješćete manje jer nećete osećati glad, prestaćete da se prejedate i početi da gubite na težini.

Rade dok se vi odmarate - preparati za mršavljenje utiču na ubrzanje metabolizma, brže sagorevanje masti i izbacivanje suvišne vode iz organizma. Bez obzira šta vi radite - vežbate u teretani ili sedite za računarom, aktivni sastojci preparata rade svoj posao, čak i tokom noći, dok spavate.

Pomažu u poboljšanju zdravlja - pozitivni efekti preparata za mršavljenje prevazilaze jednostavno sagorevanje masti. Pošto vam suplementi pomažu da izgubite težinu, takođe ćete primetiti smanjenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola, dok ćete osetiti povećanje osetljivosti na insulin. To znači da će se vaše zdravlje poboljšati, da ćete imati više energije i da ćete imati mnogo manji rizik od ozbiljnih oboljenja.

Preparati za mršavljenje - nedostaci

Proizvodi za mršavljenje ne moraju nužno odgovarati svima - ma koliko bili delotvorni kod jedne grupe ljudi, određenim pojedincima njihovo delovanje neće prijati. Evo nekih od nedostataka korišćenja ovih vrsta preparata:

Potencijalni neželjeni efekti - čak i kada koristite potpuno prirodne preparate, mogući su neželjeni efekti, iako u zanemarivo malom broju. Možda ćete osetiti bolove u stomaku, dijareju ili mučninu u prvim danima korišćenja.

Mogu poremetiti metabolizam - preparati za mršavljenje će suzbiti vaš apetit tako da ćete jesti manje hrane, a samim tim i unositi manje kalorija. Ovo će dati odlične rezultate kada je u pitanju gubitak težine, ali veliko smanjenje kalorijskog unosa će na duže staze usporiti vaš metabolizam.

Visoka cena - mnogi dijetetski preparati za mršavljenje su skupi, ali njihova efikasnost ih čini vrednim troškova za mnoge ljude koji traže načine da sagore masti i izgube kilograme.
Birajte prirodne preparate za mršavljenje

Dok na tržištu postoje lekovi za mršavljenje koji se dobijaju isključivo na lekarski recept, u slučajevima morbidne gojaznosti i visokog BMI, postoje i proizvodi na prirodnoj bazi koji su u slobodnoj prodaji. Ako želite da pokušate da izgubite višak kilograma, isprobajte preparat koji u sebi sadrži koncentrisane biljne sastojke.

Neki od biljnih aktivnih materija koje su najčešće u sastavu ovakvih preparata su ekstrakt zelenog čaja, guarana, garcinija, sena, artičoka, zelena kafa, hudija, seme ljute papričice.

Prirodni preparati za mršavljenje funkcionišu vezivanjem vode - kada se spuste do želuca vezuju vodu i zauzimaju prostor u želucu, tako da ne osećate glad. To dovodi do topljenja masnih naslaga, bez neprijatnoh osećaja gladovanja. Nećete naškoditi vašem zdravlju, jer biljna jedinjenja iz ovih preparata sadrže brojne vitamine, minerale, vlakna i ostale hranljive sastojke. Kao rezultat, uspostavićete bolje varenje, metabolizam će vam se ubrzati, telo osloboditi nagomilanih toksina, dok ćete smanjiti nivo lošeg holesterola i triglicerida.

Kako se konzumiraju proizvodi za mršavljenje?

Proizvodi za mršavljenje obično dolaze u obliku tableta ili kapsula, mada mogu biti i u formi koncentrisanog praha. Bitno je da prilikom njihove konzumacije poštujete pravila proizvođača. Uzimajte tačnu dozu u tačno predviđeno vreme.

Neki preparati za mršavljenje će tražiti promene u životnim navikama - recimo pojačanu konzumaciju vode ili izbegavanje određenih grupa namirnica. Kako biste ostvarili maksimalne rezultate, sledite instrukcije koje dobijete uz proizvod.

Kada možete da očekujete rezultate?

Kao što smo napomenuli na početku, nijedna pilula nije magična. Dejstvo preparata za mršavljenje trebalo bi da primetite već nakon dve nedelje do mesec dana, ali samo uz promene načina života. Preparati će izazvati osećaj sitosti i ubrzaće vaš metabolizam. Ako uz to redukujete unos industrijskih prerađevina i šećera, sokove zamenite nezaslađenim napicima koji ubrzavaju metabolizam, vodom i čajem, a unosite obilje svežeg voća i povrća, rezultati neće izostati.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još