Srbija nikad neće podržati referendum o podeli BiH

KARAĐORĐEVO, 26. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje.

Nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Turske Abudlahom Gulom i tročlanim Predsedništvom BiH u Karađorđevu, Tadić je ponovio da Srbija u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum kao i teritorijalni integritet svih svojih suseda, ali da isto očekuje i od njih po pitanju Kosova.

Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužilaštvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da ne želi da se meša u bilo šta što je unutrašnje pitanje BIH i što se tiče interesa njenih građana.

Tadić je rekao da bi se eventualnim mešanjem u unutrašnje stvari BiH prešla "crvena linija" i ponovile neke greške iz prošlosti.

Na pitanje da li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH znači i promenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS, Tadić je rekao da Srbija želi da sarađuje sa svim institucijama u BiH.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.