Asai - sok za imunitet

Trenutno je svuda u trendu sok od voćke asai, koji je pravo energetsko piće. Bečki profesor Hademar Bankhofer kaže da deluje tako što jača imunitet.

Asai je bobica palme koja raste isključivo u prašumi severnog toka Amazona. Drvo raste do 25 metara u visinu i cveta od septembra do januara. Voćka je u području Amazona sastavni deo ishrane zbog visoke hranljive vrednosti, kaže Bankhofer.

Asai bobica sadrži dragocene biljne masti, i to 62 odsto prostih i 13 odsto složenih nezasićenih masnih kiselina, koje po strukturi liče na maslinovo ulje. Zato ona štiti srce i krvotok, sprečava arterosklerozu i ima pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Osim toga, voćka asai je bogata takozvanim antocijanima, tamnim bioaktivnom supstancama s jakim antioksidantnim dejstvom. To znači da one štite ćelije našeg organizma od agresivnih slobodnih radikala, telu svojstvenih otpada metabolizma i otrova.

Nije zanemarljiv sadržaj vitamina A i C, B1 i B2, kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Zbog ovih supstanci asai jača imuni sistem, podstiče metabolizam ćelija, snažno sprečava upale u telu i daje vitalnost. Asai je i kod bavljenja sportom dragoceni prirodni energetski napitak. 

(compress)

Pogledajte još