Počela Dunavska konferencija u Vukovaru

VUKOVAR, 29. aprila 2011. (Beta) - Strategija EU za dunavski region i njena uloga u poboljšanju uslova života u čitavom Podunavlju glavne su tema Dunavske konferencije na kojoj su se u petak u Vukovaru okupili predstavnici 14 podunavskih zemalja i institucija EU.

Na skupu učestvuje i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Konferenciju je otvorila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je podsetila da Hrvatska skup organizuje kao partnerska zemlja u sklopu Dunavske strategije koju bi u junu trebalo da usvoji Evropski savet.

Kako prenosi Hina, Kosorova je ocenila da je od posebne važnosti to što aktivnosti unutar Dunavske strategije nisu ograničene samo na zemlje članice EU. "Reka Dunav nam je poveznica i prilika da potvrdimo naš zajednički dunavski indentitet", rekla je Jadranka Kosor i dodala da se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalaze obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamenskog kanala Dunav-Sava i razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije.

Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han istakao je da ne može zamisliti bolji okvir za saradnju država članica i nečlanica EU od Dunavske strategije koja mora biti obavezujuća za sve partnere.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.