Čola "vrti jagnje na ražnju" za Prvi maj!

- Prvi maj mi je jedan od najdražih praznika, i u detinjstvu i u mladosti, ali i dan-danas. To je Praznik rada i lepo je videti po izletištima opuštene i vesele ljude koji praznuju - kaže za "Blic" Čola, koji će i ove godine za Prvi maj s porodicom otići u prirodu i "okrenuti jagnje na ražnju".

Svetske pop-zvezde teško da bi priznale da bilo šta "okreću na ražnju" za praznike, ali Čola je iskren i samo potvrđuje običaje za Praznik rada koji se, eto, i danas poštuju.

- U Bosni se za Prvi maj uvek jela jagnjetina. Ostala mi je slika ljudi na vrelu Bosne koji stave noge u vodu da se hlade dok vrte jagnje na ražnju, a tu pored, mala raja igra lopte. Svi nešto jedu, spremaju pite, prave roštilj, nasmejani su. I moji su imali vikendicu u Pazariću, kraj Sarajeva, pa smo ovaj praznik tu proslavljali. Jedni su spremali hranu, a drugi igrali lopte - sa setom se priseća Čola i dodaje da je on "malo igrao lopte, a malo vrteo jagnje".

Čola, takođe, dodaje da su se na izletištima "za tren oka sklapala prijateljstva", kao i da je to zaista bilo "vreme bogatog društvenog života, bratstva i jedinstva".

Da li se i vi sećate proslava Prvog maja iz vremena o kome priča stari meraklija Zdravko Čolić?
Koje su vaše uspomene na vremena o kojima priča Čola?

Pogledajte još