Radnici iz nove Evrope neće pohrliti u Nemačku

VARSSAVA, 1. maja 2011. (Beta) - Poljaci, Česi, Slovaci i drugi potencijalni gastarbajteri iz osam novih postkomunističkih članica Evropske unije, neće pohrliti na rad u Nemačku i Austriju koje su im od 1. maja otvorile svoje tržište rada, procenjuju ministarstva rada i socijalnih pitanja i poslodavci u Srednjoj Evropi.

Poljsko Ministarstvo rada i socijalne politike procenjuje da uz oko 400.000 Poljaka koji su se u Nemačkoj zaposlili i pre nego što je istekao sedmogodišnji prelazni period kada je Berlin štitio svoje tržište, od 1. maja u naredne četiri godine kod suseda posao može da potraži još oko 400.000 Poljaka.

Poljski analitičari procenjuju da će deo poljskih gastarbajtera biti samo oni koji su već radili na crno, bez dozvole, u Nemačkoj ili Austriji, a sada će boravak i zaposlenje legalizovati.

Masovnu migraciju iz Poljske - kao od maja 2004. kada je oko dva miliona Poljaka potražilo posao u starim članicama Unije, pre svega u Velikoj Britaniji i Irskoj, u slučaju Nemačke i Austrije koči jezička barijera.

Svega 19 odsto poljskih direktora i stručnjaka - i to iz onih profesija koje bi Nemačka dočekala oberučke jer joj nedostaju, medju 10.000 nedavno anketiranih za konsalting agenciju Hejs Poland, zna dovoljno dobro nemački da može odmah da se zaposli u skladu sa svojom kvalifikacijom.

Pogledajte još