STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Paracetamol utiče na psihu pacijenata

Kod glavobolje ili zubobolje mnogi posežu za lekovima protiv bolova poput paracetamola. Ali ovaj lek ne umanjuje samo bol nego, kako je sada otkriveno, utiče i na psihu.

Većina sredstava protiv bolova poput ibuprofena, aspirina ili paracetamola u Nemačkoj može da se dobije bez recepta. Paracetamol od 500 mg i više se može dobiti samo uz recept. Ali preporučena dnevna doza od 4000 mg se može lako dosegnuti i uzimanjem veće količine manje doziranih tableta za koje nije potreban recept.

Međutim, mnogi koji na sopstvenu ruku konzumiraju visoke doze paracetamola nisu svesni mogućih propratnih pojava i posledica. U mnogim domovima paracetamol se može pronaći u kućnim apotekama. Ovaj lek, osim protiv bolova deluje i kod sniženja temperature i zato ga često daju deci.

Međutim paracetamol ni u kom slučaju nije bezopasan, kako kaže Gerhard Miler-Švefe iz Centra za palijativnu medicinu Goppingen.

- Paracetamol može da ošteti jetru što je posebno opasno kod dece kod koje je lako prekoračiti dopuštenu dnevnu dozu - kaže ovaj lekar.

On navodi da prekomerna doza može vrlo brzo dovesti i do zastoja jetre.

- Jetra je pogođena jer štetne suspstance ne mogu biti izbačene iz organizama što izaziva imunološku reakciju. To vodi ka upali jetre i što više ćelija u jetri biva uništeno kroz ovaj proces to je stanje dramatičnije - kaže Miler-Šhvefe za "Deutsche Welle".

Mnogi, nakon što prva tableta paracetamola ne pokaže delovanje, uzmu još jednu, pa još jednu nadajući se da će veća količina pomoći. I tu brzo može doći do opterećenja i otkazivanja jetre.

Paracetamol može vremenom stvoriti i zavisnost.

- Dugo vremena nije bilo poznato da paracetamol deluje u centralnom nervnom sistemu, dakle mozgu i kičmenoj moždini gde lek utiče na sistem koji je odgovoran za kontrolu bolova - kaže Miller-Šhvefe.

Pri tome, naš organizam raspolaže različitim sopstvenim sredstvima protiv bolova. Jedan od njih je i endorfin, u određenoj meri sličan morfijumu koje telo samo proizvodi i koje u kriznim trenucima može da potisne bol. Paracetamol deluje tako da "blokira" receptore za bol pa tako i smanjuje osećaj boli.

Međutim, tako dolazi do propratnih pojava koje mnogi ni ne primećuju.

- Smanjuje se sposobnost promene raspoloženja. To znači da pogođeni ne reaguje ni pozitivno ni negativno na situacije - kaže stručnjak i dodaje:

- Pogođeni su emotivno potpuno izolovani. Ali i neke druge osobine se menjaju: povećava se spremnost na rizik, na brže donošenje odluka.

Izvor: Dojče vele
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još