Fetel najbrži u Turskoj!

Drugi kroz cilj je prošao njegov timski drug Mark Veber, a treći Fernando Alonso, čime je Ferariju doneo prvo penjanje na pobednički podijum ove sezone.

Pobednik prošle trke, Luis Hamilton iz Meklarena, bio je četvrti, dok je Niko Rozberg iz Mercedesa bio peti. Dženson Baton iz Meklarena bio je šesti, a dvojac Renoa Nik Hajdfeld i Vitalij Petrov prošli su kroz cilj kao sedmi i osmi.

Bodove su osvojili još i Sebastijan Buemi iz tima Toro Roso i Kamui Kobajaši iz Zaubera.

Fetel je lako pobedio u Turskoj i tokom cele trke nije imao nikakvih problema da dođe do trijumfa, pošto je započeo sa početne, "pol" pozicije. Pobedio je sa lagodnih 8,8 sekundi prednosti.

"To! To! O tome ti pričam!", vikao je Fetel na timskoj radio vezi, pre nego što je iskočio iz bolida i počeo da se grli sa članovima svog tima.

Fetel je pobedio u prve dve trke šampionata, a u jednoj je bio drugi.

"Tokom cele trke imali smo to osiguranje i bili smo u prilici da sami diktiramo akcije, a ne da reagujemo na njih. Nikad nam niko zaista nije zapretio, što bi dovelo do sasvim drugačije situacije", preneli su elektronski mediji Fetelove reči posle trke.

On je prošle godine postao najmlađi šampion Formule jedan, a ove sezone je, sa 23 godine, veliki favorit da će odbraniti titulu. Posle ubedljivog početka sezone ima 34 boda prednosti u odnosu na Hamiltona i 38 u odnosu na Vebera.

"Videli smo prošle godine kako stvari mogu brzo da se promene, i bilo je jako neizvesno. Moramo da idemo korak po korak. Dobar početak sezone uvek pomaže, ali pred nama je dugačak put", rekao je Fetel, koji je prošle godine osvojio titulu poslednjeg dana takmičenja.

Trka je u početku bila uzbudljiva, sa mnogo preticanja u početku i u kojoj su četiri prva vozača promenila sve četiri gume.

"Bitka sa Fernandom na sredini trke nije bila očekivana, ali je bila dobra", rekao je Veber.

Alonso je došao treći na cilj, sa 10 sekundi zaostatka za Fetelom.

"Imali smo ukupno dobar vikend. Automobil je bio bolji nego u prve tri trke šampionata. Opet smo uživali u trkanju, uživali smo u trci boreći se za pozicije", rekao je Alonso.

Tabele vozača i konstruktora:

Vozači:

1. Sebastijan Fetel, Red Bul, (Nemačka) 93
2. Luis Hamilton, Meklaren, (Britanija) 59
3. Mark Veber, Red Bul, (Australija) 55
4. Dženson Baton, Meklaren, (Britanija) 46
5. Fernando Alonso, Ferari, (Španija) 41
6. Felipe Masa, Ferari, (Brazil) 24
7. Nik Hajdfeld, Reno, (Nemačka) 21
8. Vitalij Petrov, Reno, (Rusija) 21
9. Niko Rozberg, Mercedes, (Nemačka) 20
10. Kamui Kobajashi, Zauber, (Japan) 8
11. Mihael Šumaher, Mercedes, (Nemačka) 6
12. Sebastijan Buemi, Toro Roso, (Švajcarska) 6
13. Adrijan Sutil, Fors Indija, (Nemačka) 2
14. Pol di Resta, Fors Indija, (Škotska) 2

Konstruktori:

1. Red Bul 148
2. Meklaren 105
3. Ferari 65
4. Reno 42
5. Mercedes 26
6. Zauber 8
7. Toro Roso 6
8. Fors Indija 4

Pogledajte još