OBEZBEDITE TELU DOVOLJNU KOLIČINU: Za šta je sve koristan vitamin C?

Većina ljudi već zna koliko je vitamin C važan za imunski sistem. Telu treba dnevno dovoljno vitamina C kako bi podržao svoje delovanje kao moćni antioksidans, pokretač enzima, pojačivač apsorpcije gvožđa i još mnogo toga.

Vitamin C ne podržava samo vaš imuni sistem, već je uključen u niz procesa u telu, a uzimanje vitamina C može da pomogne tim ćelijama, tkivima i organima da rade u najboljem redu.

Neophodan je za imunitet

Podstičući proizvodnju i funkciju belih krvnih zrnaca, vitamin C može da održi vaš imuni sistem u vrhunskom stanju. On podstiče umnožavanje limfocita i pomaže imunskim ćelijama da neutrališu neželjene mikrobe.

Popravlja zdravlje kože, kostiju i zglobova

Da li ste li znali da je vitamin C ključna komponenta u proizvodnji kolagena? Možete da zahvalite vitaminu C što pomaže da vaša koža ostane sveža i jaka. Utvrđeno je da vitamin podržava svetlu i zdravu kožu. Zapravo, veći unos vitamina C je povezan sa boljim izgledom kože i manje bora.

Iako je kolagen zasigurno popularan za negu kože, strukturni protein je zapravo sastavni deo zdravlja kostiju i zglobova, što znači da je adekvatan unos vitamina C neophodan za zdravu kožu, kosti i zglobove.

Štiti nervni sistem

Vitamin C se nalazi u vrlo visokim nivoima u mozgu i neuroendokrinom tkivu, što ukazuje na to da ima važnu ulogu u tim organima i tkivima.

Nauka pokazuje da mozak i njegovi neuroni doslovno žude za vitaminom C i osetljivi su na njegovu odsutnost ili manjak. I ako je ikada postojao organ u kom biste želeli antioksidans poput vitamina C koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, to je mozak.

Poboljšava apsorpciju gvožđa

Vitamin C pospešuje topljivost gvožđa u tankom crevu, što omogućava da se više gvožđa apsorbuje.

Gvožđe je glavni mineral koji nam je svakodnevno potreban za sintezu DNK, imunološku funkciju i obezbeđivanje zdravlja crvenih krvnih zrnaca za snadbevanje čitavog tela kiseonikom.

Pruža antioksidativne prednosti celom telu

Kao primarni antioksidans topiv u vodi, vitamin C je važan u neutralizaciji slobodnih radikala. Ovaj vitamin ne samo da deluje kao antioksidans, već i podstiče regeneraciju vitamina E.

Ova obnavljajuća aktivnost pomaže vitaminima C i E da rade zajedno kako bi zaštitili različite ćelije i tkiva u celom telu - od kože i očiju do srca i mozga.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još