Bramerc doputovao u Beograd

BEOGRAD, 10. maja 2011. (Beta) - Glavni haški tužilac Serž Bramerc doputovao je u utorak posle podne u Beograd gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji zemlje sa Haškim tribunalom.

Bramerc će posle podne razgovarati sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i sa predstavnicima operativnih službi koje tragaju za haškim beguncima,a zatim i sa šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Za sutra je najavljen sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem nakon čega su predvidjene izjave za novinare. Glavni haški tužilac razgovaraće i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Uoči posete Bramerc je rekao da nije zadovoljan saradnjom Srbije sa tužilaštvom i da Evropska unija treba da zadrži uslovljavanje kao orudje pritiska na Srbiju da bi saradjivala. Nedugo nakon posete Beogradu, Bramerc će poslati izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, koji će 6. juna predstaviti u govoru pred SB u Njujorku.

Od Bramercove ocene zavise dalji koraci u približavanju Srbije Evropskoj uniji koja ubrzavanje integracije uslovljava hapšenjem i prebacivanjem u Hag begunaca, prvenstveno generala Ratka Mladića, ali i Gorana Hadžića.

Pogledajte još