IZAZIVA BROJNE KOMPLIKACIJE: Kronova bolest - simptomi i dijagnostifikovanje

Kronova bolest (Morbus Chron) je vrsta zapaljenske bolesti creva. Ova bolest izaziva upalu digestivnog trakta, što može dovesti do bolova u stomaku, jake dijareje, umora, mršavljenja i neuhranjenosti.

Takođe, može zahvatiti bilo koji deo digestivnog sistema, od usta do anusa, ali u najvećem broju slučajeva napada tanko i debelo crevo, a upala često prodire u dublje sojeve creva.

Simptomi Kronove boleti

Kronova bolest može biti i bolna i opterećujuća, a ponekad može dovesti i do komplikacija opasnih po život.

Kod Kronove bolesti može biti uključen bilo koji deo malog ili velikog creva, ili čitav digestivni sistem. Kod nekih ljudi, bolest je ograničena na debelo crevo, koje je deo velikog creva.

Znaci i simptomi Kronove bolesti mogu se kretati od blagih do teških. Obično se razvijaju postepeno, ali ponekad se javljaju iznenada, bez najave. Takođe, može postojati asimptomatski period, odnosno remisija kada ne postoje nikakvi znaci ili simptomi bolesti.

Kada bolest postane aktivna, najčešći simptomi koji se javljaju jesu dijareja, umor, groznica, grčevi i bolovi u stomaku, krv u stolici, ranice na usnama, manjak apetita, mršavljenje, bol u predelu anusa usled upale sluzokože.

Osobe kod kojih se Kronova bolest razvila u težem stadijumu mogu iskusiti probleme kao što su kožne upale, upale očiju i zglobova, upala jetre ili žučnih cevi, kamen u bubregu, nedostatak gvožđa (anemija).

Komplikacije koje može izazvati Kronova bolest

Kronova bolest može dovesti do jedne ili više sledećih komplikacija:

Opstrukcija creva: Kronova bolest može da utiče na celokupnu debljinu crevnog zida. Vremenom, delovi creva mogu da dobiju ožiljke i oštećenja, što može blokirati protok digestivnog sadržaja. Tada može nastupiti operacija kako bi se otklonio oboleli deo creva.

Čir: Hronična upala može dovesti do otvorenih rana (čireva) bilo gde u digestivnom traktu, uključujući usta i anus, kao i u genitalnom delu (perineum).

Fistule: Ponekad čirevi mogu potpuno da se prošire kroz crevni zid, stvarajući fistulu. Fistule mogu da se razviju između creva i kože, ili između creva i drugog organa. Fistule u blizini ili oko analnog područja (perianalne) su najzastupljenije vrste.

Kada se fistule razviju u predelu abdomena, hrana može da zaobiđe područja creva koja su neophodna za apsorpciju. Fistule se mogu formirati između petlji creva, u bešici ili vagini, ili kroz kožu, uzrokujući neprekidno isušivanje sadržaja creva.

U nekim slučajevima, fistula može da se zarazi i formira apsces, koji može biti opasan po život ako se ne leči.

Analna pukotina: Ovo je oštećenje u tkivu na rubu anusa ili koži oko anusa gde se mogu javiti infekcije. Često se povezuje sa bolnim crevima i može dovesti do perianalne fistule.

Neuhranjenost: Dijareja, bolovi u stomaku i grčevi koji otežavaju ishranu i otežavaju crevima da apsorbuju dovoljno hranljivih materija. Takođe je uobičajeno razvijanje anemije usled niskog gvožđa ili vitamina B-12 izazvanog bolešću.

Rak debelog creva: Kronova bolest koja utiče na debelo crevo povećava rizik od raka debelog creva. Opšte smernice za prevenciju raka debelog creva za ljude bez Kronove bolesti pozivaju na kolonoskopiju svakih 10 godina počevši od 50. godine života.

Drugi zdravstveni problemi: Kronova bolest može da izazove probleme u drugim delovima tela. Među tim problemima su anemija, problemi sa kožom, osteoporoza, artritis i bolesti žučne kese ili jetre.

Krvni ugrušci: Kronova bolest povećava rizik od krvnih ugrušaka u venama i arterijama.

Uspostavljanje dijagnoze

Kako ne bi došlo do komplikacija o kojima je prethodno bilo reč, rano uspostavljanje dijagnoze Kronove bolesti ključno je u preveniranju težih stanja. Kako bi se postavila dijagnoza nije dovoljno odraditi jedan test, već više njih uz kombinaciju različitih metoda.

Kronovu bolest lekar dijagnostikuje laboratorijskom analizom krvi, urinokulture, koprokulture, kolonoskopijom, skenerom (CT), biopsijom creva, gastroskopijom, laparoskopijom i magnetnom rezonancom (MR).

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još