Jeremić zatražio podršku UN u istrazi

UJEDINJENE NACIJE, 12. maja 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u četvrtak uveče Savet bezbednosti UN da odlučno podrži istragu o trgovini organima kosovskih Srba i zatražio punu istinu o tome šta se dogadjalo na Kosovu tokom sukoba 1999. godine.

"Nećemo odustati ili se povući sve dok puna istina o tome šta se dogadjalo ne bude otkrivena. To je naša obaveza prema svim žrtvama tog strašnog i nečovečnog čina i njihovim porodicama. Mi ih nećemo izneveriti", rekao je Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je istraga o tome što se dogadjalo srpskim civilima, sastavni deo procesa pomirenja i glavni preduslov za uspostavljanje dugoročnog mira izmedju Srba i Albanaca.

"Zalažemo se za punu istinu o ispitivanju navoda o trgovini ljudskim organima i zadovoljenje pravde. Ako je to naš zajednički interes, onda postoji samo jedan način da se krene napred, a to zahteva i akciju Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

"Nijedna druga institucija ne može da sprovede sveobuhvatnu istragu ili da obezbedi saradnju svih zainteresovanih strana. Samo mehanizam koji bi formirao Savet bezbednosti može to da učini, a bez toga umešani u trgovinu ljudskim organima mogli bi da ostanu nekažnjeni", naveo je Jeremić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.