Kantarion je zakon za zdravlje

Kantarion ima više naziva kao što su: gospina trava, bogorodičina trava, gospin cvet, strasno zelje, gorac. To je višegodišnja je biljka i raste u visini od oko jednog metra a cvetovi su jarko žute boje.

Od davnina koristi se kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek

Za rane i protiv opekotina, posekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu odlično se pokazao protiv bolova u želucu, jetri, protv proliva i crevnih parazita. Uspešno suzbija nekontrolisano mokrenje. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, odlično je sredstvo za lečenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme.

Ova biljka ima izrazeno antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

Kantarion se upotrebljava i za lečenje blažih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje.
Osim toga sto se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao začin za jela koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opustanje i kao lek protiv bolova u želucu. Pogotovo ce dobro činiti suvoj, osetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda misica, hematoma i svih reumatskih oboljenja.
Protiv bolova uželucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tečnosti, popiti 30 kapi kantarion ulja.

Za spoljasnju upotrebu, kod laksih oboljenja, obolelo mesto namazati uljem od kantariona a kod težih, namočiti maramicu ili gazu i drzati kao oblog.

Pogledajte još