fbpx

Izetbegović pogrešio što je podržavao Zukorlića

SARAJEVO, 14. maja 2011. (Beta) - Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je pogrešio što je podržavao glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevsko "Oslobodjenje" odbacio tvrdnje Zukorlića da se sa predstavnicima rivalske Islamske zajednice Srbije u Karadjordjevu i Sarajevu netransparentno dogovarao o položaju te zajednice.

Prema rečima Izetbegovića, "u Karadjordjevu nije ni pomenuta Islamska zajednica".

"A da je pominjana, ja bih zagovarao jedinstvo islamske zajednice Bošnjaka. Ako Srbi mogu imati patrijarha u Beogradu čija se duhovna ovlašćenja odnose i na Srbe u BiH, zašto Bošnjaci ne bi imali reisa u Sarajevu koji organizuje verski život Bošnjaka u Srbiji", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je "uvek podržavao jedinstvo islamske zajednice i da će tako i nastaviti". "Podržavao sam i Muamera Zukorlića, ali sam, očigledno, pogrešio", rekao je on.

U Srbiji deluju dve rivalske islamske zajednice. Zukorlić predvodi zajednicu koja je u sistemu Rijaseta BiH, dok je na čelu druge reis Adem Zilkić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.