Kuća fudbala u Staroj Pazovi

Srbija je ugostila predsednika Svetske (FIFA) i Evropske (UEFA) fudbalske federacije, Jozefa Sepa Blatera i Mišela Platinija a uz njih su sve vreme bili predsednimk FS Srbije Tomislav Karadžić, potpredsednik vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i Goran Jović, predsednik opštine Stara Pazova.

DŽAJA

Udarna šestorka je bila u centru pažnje što se tiče govora, slikanja, sađenja platana, međutim, njihova imena nikako ne zaključuju spisak poznatih zvanica koje su veoma toplo, za srpski fudbal istorijsko popodne provele u Staroj Pazovi. Među njima je bio i, po mnogima, naš najbolji fudbaler svih vremena, Dragan Džajić. Treća Zvezdina zvezda je, na iznenađenje mnogih, ušla na sporedni ulaz a posle ceremonije svečanog otvaranja usledio je trezven komentar, bez euforije.

-Otvoren je lep objekat gde će biti uslova za pripremu svih reprezentativnih selekcija. Lepo izgleda, stižu komplimenti sa svih strana. Videćemo koliko će igrači, treneri, rukovodioci uspeti da iskoriste sve ovo. Ne možemo da kažemo – evo sad imamo sve ovo i stižu rezultati. Bilo je dobrih rezultata u mnogo gorim uslovima – time, naravno, ne želim da omalovažim ovo. Šta će doneti budućnost – videćemo.

Kako komentarišete to što su u Beograd stigli i Blater i Platini ?
-Ne bih to dizao na neki poseban nivo jer je to njihova dužnost. Danas su u Srbiji, sutra će biti u Hrvatskoj, prekosutra ko zna gde. Lepo je što su tu, to je sam vrh svetskog fudbala, međutim, oni to rade po čitavom svetu.

Pažnju je privuklo izlaganje ministra Dačića, obećao je da će policija učiniti sve da suzbije divljanje navijača na tribinama.
-Svako treba da radi svoj posao, zna se šta je čija dužnost. To je od davnina jasno, nemam ništa posebno da kažem po tom pitanju.

(old_image)

PANTA

Legenda je Džaja ali je u svom poslu legenda i – Panta. Milojko Pantić, komentator sa, verovatno, najviše lapsusa (bar onih zabeleženih) u istoriji sportskog novinarstva na ovim prostorima, nazdravljao je brojnim prijateljima po završetku ceremonije a ekskluzivno za „nadlanu“ je izneo zanimljiv stav o kući fudbala.

-Dobro je rekao predsednik Karadžić, ne znam za sličan fudbalski centar u regionu. Ne slažem se, međutim, sa njim kada kaže da je ovo nešto najbolje, Evropa ima deset puta bolje centre. Mi Srbi treba jednom zauvek da shvatimo da smo daleko od civilizacije i da u svetu postoje mnogo bolji objekti, centri i mnogo bolji život nego kod nas Budimo malo skromniji i kažimo – jeste, ovo je sirotinja Srbije odvojila i uspela, uz pomoć Evrope i sveta da napravi nešto lepo i značajno. Nemojmo, međutim, misliti da smo ovim završili posao u fudbalu.

Mnogima omiljeni TV komentator je, veče pre otvaranja Kuće fudbala, bio u Priboju.
-Posetio sam fudbalski klub FAP koji je nekad bio amaterski prvak Jugoslavije. To je bilo ozbiljno takmičenje dok je u današnjoj Jelen Superligi super samo Jelen pivo. Tadašnji amaterski prvaci su bili jači od današnjeg šampiona.

Interesantno poređenje a onda i čas geografije. Nacionalne.
-Daj Bože da u Srbiji nikne, po uzoru na ovo, još mnogo centara. Lepo bi bilo da i Priboj, Kruševac, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin i, pre svega, Niš dobiju nešto slično, da živnu gradovi u Srbiji i da ne bude samo nacionalna selekcija reprezent našeg fudbala. Državni tim ima svaka zemlja ali to nije fudbal. Fudbal je ono što se događa u selima, varošicama – zaključio je Milojko Pantić.

Crveni tepih je, bar na kratko, prekrio bruku i sramne događaje koji su, prethodnih dana, bubamaru u Srbiji učinili potpuno crnom.

Milan Ćunković

Pogledajte još