Reforme Srbije moraju da postanu nepovratne

BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišambo ocenio je da je put koji je Srbija prešla u procesu demokratizacije pozitivan, ali da je bitno da se započete reforme ukorene i postanu nepovratne.

"Demokratija nikada nije konačno stanje, već proces unapredjenja učešća gradjana u procesu upravljanja. Činjenica da gradjani Srbije i srpski mediji očekuju brže demokratske reforme za mene je i prirodna i ohrabrujuća", rekao je De Brišambo za Politiku.

Ocenivši da je "put koji je Srbija prešla i impresivan i pozitivan", De Brišambo je, ipak, dodao da je na tom putu "izgubljeno puno vremena".

"Ono što je bitno jeste to da se reforme koje su započete, ne samo ukorene, već da postanu nepovratne", istakao je De Brišambo.

On je ocenio da je jedan od najtežih izazova za zakonodavce uspostavljanje demokratskog sistema pravosudja i da je Srbija i u toj oblasti postigla važan napredak.

"Od decembra 2009. Misija je pažljivo pratila ove reforme i u velikom broju slučajeva preporučila da se neki od ovih elemenata i promene. Najvažnije je da primećujemo kontinuirani napredak", kazao je De Brišambo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.