RECEPT DANA: Breskvice

Sastojci:

- 120 grama masti sobne temperature
- 180 grama šećera
- 2 jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica vanila aromatizovanog šećera
- 360 grama brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike džema od šipurka za fil
- 1 kašika ruma

Sirup:

- 100 ml vode
- 60 grama šećera
- nekoliko kapi crvene boje za kolače
- nekoliko kapi žute boje za kolače

Dekoracija:

- šećer
- listići

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Mast i šećer dobro umutite mikserom. Dodajte jaja, vanilin šećer i burbon vanila aromatizovani šećer, pa dobro sjedinite mikserom da se sve ujednači. Dodajte polovinu brašna i prašak za pecivo, pa izmutite mikserom. Dodajte preostalo brašno i zamesite testo. Kašičicom vadite testo i formirajte kuglice. Poređajte ih na pleh i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni.

Ohlađene keksiće izbušite vrhom noža sa donje strane. Preostale mrvice od bušenja keksića pomešajte sa aromom ruma i džemom od šipka. Džem dodajte po potrebi dok ne dobijete gustinu koja vam odgovara. Ukoliko nemate dovoljno mrvica, dodajte mleveni keks. Punite polovine breskvica, pa ih spojite i uklonite višak fila.

Za sirup prokuvajte vodu i šećer tek toliko da se šećer rastopi. Ohladite pa podelite u dve činijice. U jednu činiju stavite crvenu boju, onoliko koliko vam je dovoljno da dobijete nijansu koja vam se dopada. U drugu posudicu sipajte malo žute boje, ako želite da breskvice budu šarene. Umočite jedan kraj u žutu, a zatim celu breskvicu umočite u crvenu boju. Ocedite od viška sirupa i stavite u tanjir sa kristal šećerom i dobro uvaljajte. Na spoju dva keksića čačkalicom uglavite listić. Čuvajte ih u frižideru.

Izvor: Oetker.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još