Zaraza proglašena tek posle setve krompira

GORNJI MILANOVAC, 19. maja 2011. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije proglasilo je parcele za gajenje krompira u tri sela na južnim padinama Suvobora zaraženim, o čemu su zemljoradnici obavešteni tek posle završene setve i izniklih biljki, u šta su uloženi milioni dinara.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović 16. marta doneo je naredbu o odredjivanju granica zaraženog i ugroženog područja štetnom bakterijom koja izaziva trulež krompira.

Pošto je reč o bakteriji koja izaziva uvenuće krompira i paradajza, ministar u naredbi ističe da se na zaraženim parcelama najmanje četiri godine zabranjuje gajenje ovih kultura i vrši stalno uklanjanje samoniklih biljaka.

Ova naredba, do koje je došla agencija Beta, upućena je i direktoru Uprave za zaštitu bilja Janu Boćanskom, ali tek 27. aprila, pošto su zemljoradnici počeli setvu krompira, koja je oko 1. maja završena. U opštini Gornji Milanovac i inspekcijama o ovoj naredbi ništa ne znaju a predsednik opštine Milisav Mirković odmah je angažovao svoje saradnike za oblast poljoprivrede da se provere svi navodi.

Kako je agenciji Beta rekao potpredsednik opštine za pitanja poljoprivrede Miroslav Milovanović, do danas nikakav dokument o tome nije stigao, a 6. maja, na njegov poziv, u Upravi za zaštiutu bilja je rečeno da je "potvrdjeno prisustrvo ove bakterije i to je sve".

Pogledajte još