Srbija na pozitivnom putu

BEOGRAD, 22. maja 2011. (Beta) - Srbija je na "pozitivnom putu", ali je potrebno nastaviti reforme, kao i napore da se podrži stabilnost i saradnja u regionu i dijalog Beograda i Prištine, rekao je generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišambo.

On je u intervjuu za list Danas rekao da je tokom posete Srbiji sa zvaničnicima razgovarao kako da OEBS pomogne Srbiji kojem je krenula, jer je, kako je ocenio, "to pozitivan put".

De Brišambo je rekao da je Misija OEBS-a u Srbiji reagovala povodom više incidenata u vezi s pritiscima na medije. "Samo prošle godine naša Misija ovde je javno stala u odbranu novinara koji su bili meta verbalnih i fizičkih napada ekstremističkih grupa", dodao je on.

On je naveo da Vlada Srbije trebalo da nastavi "politiku nulte tolerancije u takvim slučajevima" i da je najbolji odgovor vlasti kreiranje jasnog zakonodavnog iokvira koji uredjuje medijsku sferu.

Povodom Kosova, de Brišambo je rekao da je "OEBS-ova Misija na Kosovu skoncentrisana na podizanje kapaciteta lokalnih institucija, naročito policijske službe" i da je njen cilj da stvori "multietničku, odgovornu i uglednu policijsku službu".

Pogledajte još