Broj zahteva za azil i dalje zabrinjavajući

BEOGRAD, 23. maja 2011. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u ponedeljak da opada broj zahteva državljana Srbije za azil u zemljama EU , ali da je taj broj i dalje zabrinjavajući - pet do šest puta je veći nego pre ukidanja viza.

"Broj zahteva opao je u izvesnoj meri, a bio je na visokom nivou - 10 puta veći nego pre ukidanja viza. Sada je taj broj pet do šest puta veći, što je i dalje zabrinjavajuća brojka", rekao je Dežer u Palati Srbija na okruglom stolu "Monitoring i kontrola slobodnog viznog režima sa EU - nacionalni odgovor.

On je kazao da su potrebni hitni rezultati u smanjenju broja lažnih azilanata i da će Evropska komisija uskoro ministrima unutrašnjih poslova zemalja čalnica podneti izveštaj o broju podnetih zahteva za azil.

Dežer je rekao da je EU pozdravlja sve mere koje predlaže Vlada Srbije, ali da se mora videti koliko će one biti efikasne. "Nemamo vremena za gubljenje. Moramo zajedno da branimo odluku o ukidanje viza, a za to su potrebni konkretni rezultati", rekao je Dežer.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je broj lažnih azilanata iz Srbije od decembra 2010. smanjen 35 odsto, ali da će Srbija zajedno sa EU nastaviti da preduzima mere za rešavanje tog problema.

Pogledajte još