EPS i nemački RVE ulažu u hidroelektrane

BEOGRAD, 24. maja 2011. (Beta) - Elektroprivreda Srbije (EPS) i nemačka kompanija RVE (RWE Innogy) potpisli su u utorak ugovor o osnivanju zajedničke kompanije za gradnju pet hidroelektrana na Velikoj Moravi, u koje će biti uloženo 352 miliona evra.

Generalni direktor EPS Dragomir Marković kazao je na predstavljanju Bele knjige EPS-a da će ukupna snaga hidroelektrana biti 150 megavata i da će kompanija Moravske hidroelektrane biti nezavisni proizvodjač struje na tržištu.

Prema njegovim rečima, većinski udeo u kompaniji Moravske hidroelektrane od 51 odsto imaće nemačka kompanija RVE, a EPS će biti vlasnik 49 odsto kapitala.

Marković je kazao da su EPS i RVE već uradili studiju koja je pokazala opravdanost tog projekta i da će sada nastaviti na izradi dokumentacije i pribavljanju dozvola za početak gradnje hidroelektrana na Moravi.

Taj proces će trajati par godina, a gradnja pet hirdoelektrana bi mogla da počne za godinu i po, naglasio je Marković i izrazio očekivanje da će gradnja biti završena za šest do sedam godina.

Pogledajte još