Majami u velikom finalu NBA

Majami je do pobede predvodila "velika trojka" - Lebron Džejms sa 28 poena, 11 skokova i šest asistencija, Dvejn Vejd sa 21 poenom i Kris Boš sa 20 poena i 10 asistencija.

U timu Čikaga Derik Rouz postigao je 25 poena uz pet skokova i osam asistencija, dok je Luol Deng dodao 18.

Majami je do pobede došao serijom od 18:3, tokom koje su Džejms I Vejd postigli po osam poena i tako nadoknadili 12 poena zaostatka.

Tri minuta pre kraja utakmice Bulsi su vodili sa 77:65, ali je Majami preko Vejda i Džejmsa došao na 72:77. Rouz je nakon toga poentirao, ali je u sledećoj akciji faulirao Vejda pri šutu za tri poena, a igrač Hita je tako iz jednog napada postigao četiri poena.

U narednom napadu Bulsa ponovo je neprecizan bio Rouz, a Džejms je novom "trojkom" minut i jedan sekund pre kraja izjednačio, da bi nakon toga postigao novi koš za vođstvo Majamija od 81:79.

Rouz je 26,7 sekundi pre kraja stao na liniju za slobodna bacanja, ali promašio je drugo i propustio priliku da izjednači. Boš je sa druge strane bio precizan sa penala i postavio konačan rezultat, pošto je šut za tri poena Rouza izblokirao Džejms.

Majami će tako prvi put od 2006. godine igrati u finalu NBA lige, a za šampionski prsten boriće se protiv Dalasa. Prva utakmica igra se u utorak u Majamiju.

"Ne osećamo olakšanje, jer nas čeka mnogo posla. Imaćemo jedan dan da razmišljamo o plasmanu u finale, ali moramo brzo da se spremimo za Dalas. Ne shvatamo olako činjenicu da smo osvojili titulu u Istočnoj konferenciji", rekao je Džejms.

Pogledajte još